MS-liiton potilasjäsenistä yleiskuva
Tänä vuonna 25 vuotta täyttävä Suomen MS-liitto on selvittänyt jäsenistöönsä kuuluvien potilaiden elämäntilannetta kyselyllä, joka osoitettiin 400:lle liiton vähän yli 4 000 potilasjäsenestä; vastaukset saatiin 75 %:lta kyselyn saaneista.
Selvityksen mukaan liiton potilasjäsenistä kaksi kolmasosaa on naisia, kolmasosa miehiä. Iältään suurin osa on 40-60-vuotiaita; tätä nuorempaan tai vanhempaan ryhmään kuuluu viidesosa kumpaankin. Valtaosa asuu neljän eteläisen ja läntisen läänin alueella, Uudenmaan, Turun ja Porin, Hämeen ja Vaasan läänissä. Eläkkeellä on vastaajista 75 %, työssä käyviä on 16 %, loput ovat työttöminä tai sairauslomalla.
Vastaajista 90 % sairastaa MS-tautia, loput muita keskushermoston sairauksia. Vammaisuuden astetta määriteltiin sen mukaan, miten vastaajat ilmoittivat selviytyvänsä päivittäisistä toimistaan, ja sen mukaan noin 13 % vastaajista luokiteltaisiin vaikeavammaisiksi. Tarvittavan avun antaa useimmille perheenjäsen tai omaishoitaja.
Noin puolet vastaajista käyttää sairautensa vuoksi säännöllistä lääkitystä, ja vuotuiset lääkekulut ovat keskimäärin 3 000 markkaa, joskin vaihteluväli on 50-72 000 markkaa. Kolmasosa vastaajista ilmoitti käyttävänsä luontaistuotteita, keskimäärin 1-3 valmistetta.
MS-liiton juhlavuoden teemana on tutkimus, ja liiton perustama säätiö jakaakin tänä vuonna ensimmäiset apurahat suomalaisille tutkijoille. Liitto on myös vastikään käynnistänyt Joustava työura -projektin työpaikkojen löytämiseksi nuorille työkykyisille MS-potilaille.