Miten paljon vettä voi juoda?
Otsikoihin noussut vesipokeri herättää kysymyksiä. Kirjallisuudessa mainittuja turvallisen veden juomisen rajoja ei kannata kokeilla, toteaa professori Timo Strandberg.
Otsikoihin noussut vesipokeri herättää kysymyksiä. Kuinka paljon vettä voi turvallisesti juoda?
Kirjallisuuden mukaan terve aikuinen voi juoda jopa 15–20 litraa vuorokaudessa ilman vakavia haittoja. Rajoja ei kuitenkaan kannata kokeilla, toteaa professori Timo Strandberg Helsingin ja Oulun yliopistoista
– Yli 5–10 litran juomiseen muutamassa tunnissa on kuvattu liittyvän vaaroja terveilläkin henkilöillä, Strandberg huomauttaa.
– Jos virtsaneritystä vähentävän antidiureettisen hormonin eritys ei esty tai on lisääntynyt esimerkiksi pahoinvoinnin laukaisemana tai lääkityksen vuoksi, äkillisen vesimyrkytyksen vaara on olemassa. Tällöin syntyy hyponatremia, jonka oireita ovat aivoödeema ja keskushermosto-oireet, kuten päänsärky, uneliaisuus, sekavuus, lihaskrampit ja epileptistyyppiset kouristukset. Tajuttomuus ja kuolema seuraavat tilan edetessä.
Nesteen tarve riippuu henkilön painosta ja nesteen erittymisestä, hikoilusta ja virtsaamisesta. Turvallisena rajana terveillä aikuisilla on pidetty 1–1,5 litraa tunnissa, kun hikoilu on runsasta. Vanhuksella nestemäärä on tietysti pienempi, se riippuu mm. kunnosta ja sairauksista, Strandberg kertoo.
Osastonylilääkäri Timo Sane HYKS:n endokrinologian klinikasta neuvoo, että vesi sopii janojuomaksi helteellä. Jos henkilöllä on fyysistä kuormitusta, juomassa pitäisi olla sokeria. Suolaa sisältäviä juomia taas kannattaa juoda silloin, kun hikoilee paljon.
Ulla Toikkanen
kuva: PantherMedia