Missä menevät itsehoidon rajat?
Itsehoidon välttäminen on erityisen tärkeää silloin, kun vamma tai sairaus saattaa olla vakuutuksesta korvattava.
Lenkkeilijä muistaa voimassa olevan lääkärin tapaturma- ja matkavakuutuksensa ja tekee korvaushakemuksen. Vakuutusyhtiöstä tulee yksiselitteinen kielteinen päätös. Korvausta ei makseta, koska lääkäri hakeutui virallisiin tutkimuksiin ja hoitoihin yli 14 vuorokauden kuluttua tapaturmasta.
– Lääkäreiden vakuutuksia koskevat samat aikarajat kuin muitakin vakuutettuja, korostaa vakuutusyhtiö Pohjolan vahinkoasiantuntija Ilkka Valanne.
– Kun lääkäri tai hänen perheenjäsenensä sairastuu, yleisohje on: mene lääkärille. Erityisen tärkeää itsehoidon välttäminen on silloin, kun vamma tai sairaus saattaa olla vakuutuksesta korvattava, muistuttaa myös neuvottelupäällikkö Heikki Pärnänen Lääkäriliitosta.
Hoito maksetaan, palkkiota ei
Ilkka Valanne kertoo, että vakuutuslautakunta on jo vuosia sitten linjannut lääkärien itsehoidon rajat ja vakuutusyhtiön korvausvastuun.
– Lääkäri voi hoitaa itseään tai perheenjäsentään esimerkiksi ulkomaanmatkalla ja saada matkustajavakuutuksen mukaisen korvauksen lääkkeistä, joita varten hän on itse kirjoittanut reseptin.
– Sama koskee kotimaassa määrättyjä reseptejä ja tutkimuksia, mikäli hoidetulla perheenjäsenellä on sairauskulut kattava vakuutus. Sen sijaan lääkäri ei voi anoa vakuutusyhtiöltä palkkiota perheenjäsenelleen antamastaan hoidosta, toteaa Valanne.
Lääkäriliiton jäsenet saavat Pohjolasta erikoishintaan lääkärin tapaturma- ja matkavakuutuksen. Se on ollut varsin suosittu, sillä noin 21 000 liiton jäsentä on vakuutuksen ottanut.
Lääkäriliiton Heikki Pärnänen muistuttaa vielä, että kollegan lenkkipolulla kipeytyneen raajan ”katsomiseen” on syytä suhtautua ammattimaisesti. Varsinkin silloin, jos tapaturma kuuluu vakuutuksen piiriin, kollegan antamasta avusta olisi syytä jäädä dokumentti, ainakin lähete jatkotutkimuksiin.
Ulla Järvi
Kuva: Panthermedia