Mikä sotessa ihastuttaa ja vihastuttaa?
Kollegat vastasivat gallupiin 25. lokakuuta Turun Lääketiedepäivillä.
Anne Artukka, Turun kaupungin diabetesvastaanotto
– Olen huolissani siitä, miten tyypin 1 diabeetikkojen hoito asettuu sotessa. Nyt tyypin 1 diabeetikkojen hoito on aika hyvin järjestetty monella paikkakunnalla perusterveydenhuollossa. Keskittymistä ja osaamista on paljon. Miten sote vaikuttaa perusterveydenhuollon erityisosaamiseen?
Aura Salonen, Härkätien terveyskeskus, Lieto
– Järjettömältä byrokratian lisäämiseltä tuntuu ylimääräisen väliportaan tuleminen jatkoa arvioimaan eli sitä, miten sote-keskuksista tehdään lähetteitä.
– Nyt sote-suunnitelmat vaikuttavat siltä, että keskitytään hoitamaan tervettä kansanosaa lisää ja tarjoamaan heille mahdollisimman jouhevia palveluja ymmärtämättä sitä, etteivät he niitä palveluja niin paljon tarvitse. Pitäisi keskittyä enemmän palveluja tarvitsevaan väestöön, joka tuntuu jääneen vähän paitsioon.
– Sote-uudistuksessa voi olla hyvää ehkä se, että karsittaisiin monikanavarahoituksia ja ylimääräistä byrokratiaa.
Hannu Koponen, Helsingin yliopisto
– Sote olisi aika saada jonkinlaiseen kunnialliseen päätökseen – onhan se ollut valinkauhassa pitkään. En ole käyttänyt pariin vuoteen kauhean paljon energiaa sen erilaisten kuvioiden seuraamiseen. Välillä on ollut yksi malli tulossa ja sitten toinen. Nyt on käsittääkseni jonkin verran auki, mikä malli on tulossa ja onko se elinkelpoinen.
Otto-Matti Lehtinen, Kirkkonummen terveyskeskus
– Sote on itselleni vielä hyvin epäselvä. Sotessa vihastuttaa ehkä epätietoisuus siitä, mikä on terveydenhuollon kenttä muutamien vuosien päästä. Vaikea sanoa, mikä sotessa ihastuttaa, koska on tämä epätietoisuus. Tiedottamisessa olisi parantamista, että ihmiset pysyisivät kartalla, missä sote-uudistuksessa mennään.
Kati Pöysti, Porin perusturvakeskus
– Pelottaa, että potilaiden hoito vaarantuu sote-uudistuksessa siksi, etteivät tiedot siirry potilaan hoidon siirtyessä. Tämä on jo nyt ongelma, saati sitten kun tulee paljon lisää toimijoita.
– En ole vielä löytänyt sotesta monta hyvää asiaa, ehkä sitten löytyy kun uudistus tulee.
Annika Niemi, Turun Hyvinvointitoimiala
– Minua pelottaa sotessa perusterveydenhuollon rapautuminen. Tarkoitus on vahvistaa perusterveydenhuoltoa – vahvistuuko se kuitenkaan?
– Hyvää sote-uudistuksessa on ehkä se, että lääkärien palkkaus yhtenäistyy: samasta työstä sama palkka.
Jari Stengård, Työterveyslaitos
– Sote-uudistuksessa on huonoa se, ettei työterveyshuoltoa ole millään tavalla huomioitu. Olemme tehneet Työterveyslaitoksella todella paljon töitä, että pääsisimme mukaan soten valmisteluprosessiin.
– Olisi hyvä, jos perusterveydenhuolto lähtisi toimimaan sotessa niin, että ihmiset pääsisivät kunnolla yleislääkärille. Nyt työterveyshuolto toimii tavallaan työssä käyvän väestön terveyskeskuksena. Tämä on mielestäni meidän osaamisemme väärinkäyttöä.
Päivi Broas, Pihlajalinna, Vantaa
– Minua epäilyttävät sote-uudistuksessa maakunnat. Onko tässä sellainen keskustalainen ajatus, että upotetaan rahaa sinne, minne ei kannattaisi upottaa? Hyvää sotessa on ehkä kuitenkin valinnanvapaus: jos saataisiin jonoja purettua.
Markus Osanen, Harjavallan terveyskeskus
– Sote-uudistus on niin iso kokonaisuus, etten ymmärrä, mikä se tulee käytännössä olemaan. Hyvää sotessa on se, että ainakin yritetään viedä asioita eteenpäin. Ylipäänsä terveydenhuollossa on varmasti parannettavaa ja hyvä, että yritetään tehdä sen asian eteen jotakin. Mutta yritetäänkö tehdä jopa hieman liikaa ja mennäänkö ojasta allikkoon? Arvioidaan paljon sitä, miten muutokset vaikuttavat. Kuka on tarpeeksi pätevä tekemään luotettavan arvioinnin?