Metabolinen oireyhtymä on tyypin 1 diabeetikoillakin yleinen
Familiaaliset riskitekijät ja metabolinen oireyhtymä lisäävät diabeettisen munuaistaudin riskiä.
Familiaaliset riskitekijät ja metabolinen oireyhtymä lisäävät diabeettisen munuaistaudin riskiä, todetaan Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa. Kolmasosalle tyypin 1 diabetesta sairastavista kehittyy diabeettisia liitännäissairauksia kuten munuaissairautta sekä sydän- ja verisuonisairauksia.
LL Lena Thorn tutki familiaalisten riskitekijöiden yhteyttä diabeettiseen munuaistautiin. Väitöskirja on osa FinnDiane-tutkimusta (Finnish Diabetic Nephropathy Study), johon on osallistunut 4 800 tyypin 1 diabeetikkoa vuodesta 1997 lähtien.
Tutkimuksen mukaan vanhempien verenpainetauti on tärkein diabeettisen munuaistaudin familiaalinen riskitekijä. Riskitekijöiden kasauma (tyypin 1 ja tyypin 2 diabetes, sydän- ja verisuonitaudit sekä verenpainetauti) liittyi vieläkin voimakkaammin diabeettiseen munuaistautiin.
Tyypin 2 diabetes toisella vanhemmalla liittyi suurentuneeseen metabolisen oireyhtymän esiintyvyyteen sekä myöhempään tyypin 1 diabeteksen sairastumisikään. Vanhempien tyypin 2 diabetes ei tutkimuksen mukaan ollut liitoksissa diabeettisten liitännäissairauksien esiintyvyyteen.
Metabolinen oireyhtymä lisäsi munuaistautia
Tyypin 1 diabeetikoilla metabolinen oireyhtymä oli varsin yleinen. Naisista 38 % ja miehistä 40 % täytti metabolisen oireyhtymän kriteerit. Oireyhtymää esiintyi enemmän iäkkäillä potilailla ja niillä, joiden sokeritasapaino oli heikentynyt. Metabolinen oireyhtymä 3,75-kertaisti diabeettisen munuaistaudin todennäköisyyden.
Lisäksi metabolinen oireyhtymä ennusti munuaistaudin etenemistä myöhemmässä taudin vaiheessa. Runsaan viiden vuoden seurannassa metabolinen oireyhtymä oli sydän- ja verisuonitautitapahtumien sekä myös diabetekseen liittyvän ennenaikaisen kuoleman itsenäinen riskitekijä.
LL Lena Thornin väitöskirja tarkastetaan 12.6.2009 Helsingin yliopistossa.