Meilahden hoitajakriisi näkyy myös lääkärien työssä
Hoitajien vaihtuvuus on suurta ja uusien perehdyttäminen vie paljon aikaa.
Meilahden sairaalan anestesia- ja leikkausosaston hoitohenkilökunnan kriisiytynyt tilanne näkyy suoraan myös lääkärien työssä.
– Näkyvintä on ehkä hoitohenkilökunnan suuri vaihtuvuus. On paljon uusia ja kokemattomia ihmisiä. Se vaikuttaa väkisinkin siihen, miten homma toimii, kertoo luottamusmies, osastonlääkäri Sasu Liuhanen.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on vastikään antanut HUS:lle kehotuksen puuttua Meilahden sairaalan anestesia- ja leikkausosaston henkilökunnan työkuormitukseen.
Hoitohenkilökunnan työkuormitus on ollut kovaa, kun ylitöitä ja varallaoloja on ollut paljon. Kuormittava työ on johtanut suureen vaihtuvuuteen hoitohenkilökunnassa.
Osastolle on keskitetty kaikkein vaativimmat leikkaukset. Vuosittain leikkauksia tehdään lähes 10 000, joista elinsiirtoleikkauksia on noin 300.
Ei mikään yllätys
Uuden henkilökunnan perehdyttäminen vaativaan työhön kuormittaa kokeneita hoitajia. Se näkyy myös lääkäreille.
– Monta asiaa tehdään sillä tavalla, että yksi tekee ja toinen neuvoo vieressä. Kyllä se varmasti vaikuttaa tekijöiden jaksamiseen, Liuhanen sanoo.
Lääkärikin joutuu seuraamaan tilannetta tavallista tarkemmin.
– Välillä joutuu hyppäämään tontille, jolla ei normaalisti tarvitse olla. Aiemmin on voinut todeta, että asia hoituu muiden toimesta, Liuhanen kertoo.
Tilanne ei ole tullut Liuhaselle yllätyksenä, vaikka akuuttiin kriisiin herättiin Meilahdessa kesälomien jälkeen.
– Tähän on kuljettu pitkä tie, ja keinot ovat tuntuneet olevan vähissä matkan varrella. Vaihtuvuutta henkilökunnassa on ollut pitkään, ja asiat jotka johtivat tähän, ovat olleet ilmassa jo vuosia, Liuhanen sanoo.
Lääkärien työoloihin tilanne ei varsinaisesti vaikuta, eikä lääkäripula ole Meilahdessa samaa mittaluokkaa kuin hoitajapula.
– Leikkaussalityö on tiimityötä, ja siksi hoitajien tilanne ei tietenkään ole voinut olla vaikuttamatta työskentelyyn, toteaa JUKO:n ATeK:n vastaava luottamusmies Päivi Nieminen.
Hänen mukaansa samoja tekijöitä on taustalla myös anestesialääkäreiden kuormituksen kasvamisessa.
– Potilasmateriaali on vaikeutunut, leikkauksia on keskitetty, työmäärä ympärivuorokautisissa leikkauspisteissä on lisääntynyt, leikkaussalien lisäksi on tullut ulkopisteanestesioita, päivystyksen rasittavuus anestesialääkäreillä on lisääntynyt, luettelee Nieminen.
HUS on nyt luvannut puuttua Meilahden sairaalan anestesia- ja leikkausosaston hoitajien työkuormitukseen. Hoitohenkilökuntaa on lisätty jo aiemmin tänä vuonna, mutta se ei riittänyt estämään kriisiä.
Sasu Liuhanen ei jaksa uskoa, että tilanne korjaantuu kovinkaan nopeasti, koska samat perusongelmat ovat edelleen olemassa. Pientä toivoa kuitenkin herättää se, että nyt asiaan on puuttunut ulkopuolinen toimija.
Kuva: Panthermedia