Lehti 48: Ajan­kohtai­sta 48/2000 vsk 55 s. 4922

Maitohappobakteerit hillitsevät tulehdusta allergisilla lapsilla

Maitohappobakteerit saattavat auttaa allergisia yksilöitä. M.Sc.Tanja Pessin väitöskirjatutkimus osoitti, että suun kautta annettu maitohappobakteeri lisäsi tulehdusta hillitsevän välittäjäaineen, interleukiini-10:n, tuotantoa atooppisilla lapsilla.

Probioottisia eli terveyttä edistäviä maitohappobakteereita voidaan tutkimuksen mukaan käyttää hillitsemään tulehdusreaktioita, jotka liittyvät puutteelliseen proteiinien käsittelyyn kypsymättömässä suolistossa.

Vaikutus perustuu kolmeen osatekijään. Maitohappobakteerit edesauttavat proteiinien pilkkoutumista, hillitsevät valkosolujen aktivoitumista ja lisäävät tulehdusta hillitsevän välittäjäaineen tuotantoa atooppisilla lapsilla.

Pessin tutkimuksessa pilkottiin maidon proteiinia probioottisella maitohappobakteerilla, ja vaikutus immuunivasteeseen mitattiin aktivoimalla veren valkosoluja, T-soluja. Soluviljelytulokset osoittivat, että probiootilla pilkottu maidon proteiini esti T-solujen aktivaatiota ja voi siksi mahdollisesti hillitä yliaktiivista immuunivastetta, tulehdusvastetta ruoan ravintoaineille.

Lue myös

Pessi vertaili eri maitohappobakteereita ja niiden vaikutusta veren valkosolujen aktivaatioon. Tutkituilla maitohappobakteereilla oli samankaltaisia vaikutuksia lymfosyyttien proliferaatioon, mutta se miten voimakkaasti eri bakteerit hillitsivät lymfosyyttien proliferaatiota, lisääntymistä, vaihteli.

Aikaisemmin on painotettu, että funktionaalisissa, terveysvaikutteisissa elintarvikkeissa käytettyjen probioottisten bakteerien täytyy olla eläviä. Nyt kokeellisissa tutkimuksissa näytettiin, että probioottiset bakteerit, myös rikotut ei-elävät, säätelevät soluvälitteistä immuniteettia.

Tanja Pessi työskentelee tutkijana TYKS:ssa. Hän on suorittanut Master of Science -tutkinnon 1996 Teessiden yliopistossa Englannissa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030