Maaria Seppälä: Nukutetaanko Suomi unilääkkein?
Unilääkkeiden käyttö on Suomessa jatkuvasti lisääntynyt; 4,4 prosenttia ottaa unilääkkeen joka ilta. Yli 80-vuotiaista naisista 40 prosenttia käyttää unilääkkeitä säännöllisesti, ja laitoksissa asuvilla lääkitys on vieläkin yleisempää. Naiset käyttävät unilääkettä 2-3 kertaa useammin kuin miehet.
- Käyttö on tyypillisesti vuosia kestävää, ja lääkityksen tarpeen säännöllinen arviointi on usein laiminlyöty, kritisoi erikoislääkäri Maaria Seppälä Turun Kaupunginsairaalasta.
- Unilääkkeitä suositellaan otettavaksi vain tilapäisesti lyhytkestoiseen unettomuuteen. Krooniseen unettomuuteen kun tarvitaan muita ei-lääkkeellisiä hoitokeinoja. Käytännössä lähes puolet käyttäjistä on ottanut lääkettä säännöllisesti jopa useita vuosia. Varsinkin laitoksissa lääkitystä säätelee miltei yksinomaan hoitava yksikkö, eikä ihmisen omaa mielipidettä välttämättä huomioida, pahoittelee Seppälä.
Hän on huolissaan myös siitä, että yhä nuoremmat ihmiset joutuvat turvautumaan unilääkitykseen.
- Tähän voivat vaikuttaa lisääntynyt vaatimustaso työelämässä ja toisaalta alentunut erilaisten vaarattomienkin oireiden sietokyky. Turvallisiksi ja haitattomiksi koetuilla nukahtamislääkkeillä pyritään aikatauluttamaan elämässä myös uni, huomauttaa Maaria Seppälä.