Maailmanlaajuisen koronalääketutkimuksen ensimmäinen potilas on Taysista
WHO:n koronalääketutkimus Solidarity etenee toiseen vaiheeseen.
Suomi on mukana Maailman terveysjärjestö WHO:n Solidarity-lääketutkimuksessa, jossa etsitään lääkitystä koronapotilaiden toipumisen helpottamiseksi. Tutkimus etenee nyt toiseen vaiheeseen, jossa on mukana yli 50 maata.
Suomi on ensimmäinen maa, joka on täyttänyt WHO:n vaatimukset mukaan pääsylle ja rekrytoinut potilaita tutkimukseen. Ensimmäinen tutkimuspotilas koko maailmassa on Taysista ja hänen hoitonsa alkoi viime viikolla.
– Tays oli ensimmäinen suomalainen sairaala, joka päätti osallistua Solidarity-hankkeeseen. Sen jälkeen mukaan lähti yli kymmenen muutakin sairaalaa, sanoo Solidarityn kansallinen päätutkija, Helsingin yliopiston professori Kari Tikkinen tiedotteessa.
Solidarityn toisessa vaiheessa testataan kolmea jo olemassa olevaa lääkettä: syöpälääke imatinibia, immunologisten sairauksien lääke infliksimabia ja malarialääke artesunaattia.
Käytännössä tutkimukseen osallistuvia potilaita hoidetaan samalla tavalla kuin muitakin, mutta osa heistä saa tutkimuksen mukaista lisälääkitystä. Tietoa kerätään siitä, miten lääkitys vaikuttaa kuolleisuuteen, tehohoidon tarpeeseen, sairaalajakson pituuteen sekä vakaviin haittatapahtumiin. Tarkoituksena on myös seurata potilaita pitkäaikaisoireiden suhteen.
Solidarityn ensimmäiseen vaiheeseen osallistui 450 sairaalaa ja yli tuhat tutkijaa yli 30 maasta. Toisessa vaiheessa sairaaloita on yli 600, maita 52 ja tutkijoita yli 2 000.
– Pandemiassa paras tapa saada nopeasti ja luotettavasti tietoa ovat isot yhteistyöhankkeet, joissa on satoja tutkimuskeskuksia ja riittävä määrä tutkimuspotilaita. Vaikka Suomesta saataisiin mukaan kaikki sairaalahoidossa olevat koronapotilaat, potilaita olisi liian vähän tutkimuksen aineistoksi, Tikkinen sanoo.
Tikkinen ennakoi, että jo ennen joulua voi selvitä, onko toisen vaiheen tutkimuslääkkeistä hyötyä koronapotilaille.
Jutusta on korjattu mukana olevien sairaaloiden määrä 6000:sta 600:ksi 12.8.2021 klo 14.56.