Maailman terveyspäivän teemana polion hävittäminen
WHO käynnisti vuonna 1988 kampanjan polion hävittämiseksi maailmasta vuoteen 2000 mennessä. Tuloksia on tullut: villin polioviruksen aiheuttama polio on hävinnyt koko läntiseltä pallonpuoliskolta, läntisen Tyynenmeren alueella ollaan pääsemässä samaan vielä tänä vuonna ja Euroopassa, Pohjois-, Etelä- ja Itä-Afrikassa poliosta vapaa alue laajenee jatkuvasti. Polio katsotaan hävitetyksi, kun viimeisestä tapauksesta on kulunut kolme vuotta.
Raportoitujen poliotapausten määrä on viime vuosina tasaisesti vähentynyt. Vuonna 1988 tapauksia oli 35 000, vuonna 1993 alle 10 000. Viime vuoden tapausmäärän odotetaan jäävän 6 000-8 000:een. Raportointi ei kuitenkaan ole kattavaa, ja WHO arvioi, että polioon sairastuu yhä lähes 100 000 lasta vuosittain, enimmäkseen Afrikan ja Aasian kehitysmaissa.
Polion hävittämisstrategia perustuu rokotuskattavuuden parantamiseen kolmen oraalisen rokoteannoksen avulla. Vuonna 1993 lasten immunisaation kattavuus oli 80 % koko maailmassa, mutta maiden erot ovat vielä suuret. 18 maassa, joista suurin osa Afrikan kehitysmaita, lapsista jää vielä ainakin puolet rokottamatta.
Kansallisia rokotuspäiviä on järjestetty kymmenissä maissa, viimeksi laaja rokotuskampanja on käyty Lähi-idässä, Kaukasiassa ja Keski-Aasiassa. Kiinassa rokotettiin viime vuonna 70 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta kahden kampanjapäivän aikana; maassa todettiin vuonna 1994 vain 5 poliotapausta, kun vuonna 1988 tapauksia oli 4 623.
Rokotuskampanja vaatii paljon resursseja, WHO:n arvion mukaan ainakin 100 miljoonaa dollaria vuosittain seuraavien viiden vuoden ajan. Rokoteannoksia tarvitaan kaikkiaan 10 miljardia. Valitsemalla polion hävittämisen 7.4. vietettävän Maailman terveyspäivän aiheeksi WHO hakee poliittista sitoutumista ja taloudellista tukea rokotuskampanjalle.