M1-läheteasiaan löytymässä ratkaisu?
M1-lähetteiden kirjoittaminen saatetaan säätää sellaiseksi julkiseksi vallaksi, jota voisivat käyttää muutkin kuin virkalääkärit. Näin arvelee lakiesitystä valmistelevaan työryhmään kuuluva ylilääkäri
Markus Henriksson
Valvirasta.STM:n työryhmä valmistelee parhaillaan sosiaali- ja terveydenhuollossa tapahtuvia itsemääräämisoikeuden rajoitusten säädösmuutoksia, joista yksi osa koskee Mielenterveyslakia.
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies linjasi keväällä, että ainoastaan virkasuhteessa olevat lääkärit voivat terveyskeskuksissa laatia M1-lähetteen.
- Valvira on nykyisessä säädöstilanteessa katsonut, että kuntien tulisi järjestää toimintansa niin, että virkalääkäri voisi laatia M1-lähetteet. Asian toteuttaminen ei ole yksinkertaista, koska joillakin alueilla on todella vähän virkalääkäreitä, toteaa Henriksson.
Julkisen vallankäytön delegoinnin täsmällisemmät edellytykset mietityttävätkin nyt työryhmää. Yksi vaihtoehto olisi se, että terveyskeskuksen ylilääkäri voisi antaa M1-lähetteen laatimiseksi kirjallisen valtuutuksen. Se olisi määräaikainen ja lääkärikohtainen.
- M1-lähetteitä laaditaan myös erikoissairaanhoidossa, työterveyshuollossa ja mielenterveyskeskuksissa. Työryhmä pohtiikin, voisiko lääkäri kirjoittaa lähetteen tällöin muuten kuin virkasuhteisena. Yhden ehdotuksen mukaan lääkärin pitäisi olla psykiatrian erikoislääkäri tai potilaan hyvin tunteva lääkäri, esimerkiksi työterveyslääkäri, Henriksson kuvaa.
Lääkärille tilanne on vaikea
Käytännön työssä terveyskeskuksen vuokralääkäri joutuu pohtimaan, jääkö potilas heitteille, jos lääkäri ei laadi M1-lähetettä ja tekee ehkä vielä suuremman virheen kuin laittoman M1-lähetteen. Virkalääkäreillä on tilanteessa keskeinen vastuu, ja siksi he ja vuokrafirmat eivät saa jättää vuokralääkäreitään yksin.
- Lakiehdotuksella on kiire, koska tilanne on käytännön työssä juridisesti sietämätön. M1-lähetteet ovat toisaalta osa päivystyslääketiedettä, ja niiden tarkoitus on turvata potilaan pääsy hoitoon Mielenterveyslain tarkoittamissa tilanteissa. Erilaiset säädökset ovat nyt osittain ristiriidassa keskenään, Henriksson toteaa.
Tavoitteena on se, että nykyinen eduskunta säätäisi kyseisen lain. Edessä on vielä laajat lausuntokierrokset, eli on kova kiire.
- Vaikea sanoa vielä tällä viikolla, minkälainen täsmällisesti tulee Mielenterveyslakia täydentävän lakiesityksen mahdollisesta julkisen vallan valtuutuspykälästä.
Lue myös artikkeli sivuilta 3332-7.