Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/2008 vsk 63 s. 602

Lysy-malli kotiuttaa synnyttäjät nopeasti

Niina Rapo-Puustinen

Tamperelaiseen Limnios-Karjalaisen perheeseen syntyi suloinen tyttövauva aikaisin perjantaiaamuna 1.2.2008. Kotiin äiti ja vauva pääsivät jo seuraavana päivänä, samoin kuin yhä suurempi osa kaikista Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä syntyneistä vauvoista.

Vaikka äiti

Evangelia Limnios

oli varma aikaisesta kotiinlähdöstään, hän myöntää, että arjen vastaanotto kotona jännitti hieman. Pirkanmaalla tähän on kuitenkin varauduttu: Lysy- eli lyhytjälkihoitoinen synnytys -mallissa kätilö joko käy vauvaperheessä tai soittaa useana päivänä varhaisen kotiutumisen jälkeen. Evangelia Limnios toteaakin, että kätilö

Merja Alarautalahden

käytyä juttelemassa jännitys helpottui.

- Jäi turvallinen olo, tunne siitä, että olemme hyvissä käsissä.

Myös vauvan hoito oli perheellä tuoreessa muistissa ja sairaalan läheinen sijainti rauhoitti äitiä.

Koko perhe rauhoittuu kotona

Lysy-hoitaja vieraili perheessä heti kotiutumista seuranneena päivänä, sunnuntaina. Silloin vauva röhisi hieman hengittäessään ja vaikka hoitaja mittasi tulehdusarvojen olevan normaalit, päätettiin vauvaa käyttää varmuuden vuoksi tutkittavana osastolla. Tyttö todettiin sairaalassa terveeksi, ja perhe palasi kotiin.

Hoitaja soitti myös maanantaina ja tiistaina, jonka jälkeen neljän päivän Lysy-seuranta loppui. Jatkossa perhe voi pulmatilanteessa soittaa TAYS:n osastolle Lysy-päivystykseen.

Parissa päivässä perheen rutiinit ovat solahtaneet aika lailla paikoilleen. Evangelian mielestä kotona on rennompaa kuin sairaalassa. Huonetta ei tarvitse jakaa kenenkään muun kanssa.

- Koko perhe on vapautuneempi. Täällä kotona on rauhallinen ja lämmin ilmapiiri.

Evangelia arvelee, ettei olisi ensimmäisen lapsensa kanssa uskaltautunut kotiin näin pian. Silloin hän nautti hoidosta ja huomiosta osastolla. Nyt kiire ja ikävä kotiin puolentoista vuoden ikäisen

Luca

-pojan luo oli kova.

- Nyt tämä on juuri sitä, mitä tarvitsemme.

Lysy-työ lisää kätilön vastuuta

Kätilö Merja Alarautalahti on ollut alusta asti suunnittelemassa ja toteuttamassa Lysy-toimintaa TAYS:ssa.

- Näiden neljän vuoden aikana äitejä ovat eniten mietityttäneet imetys, täydet rinnat ja vauvan mahdollinen keltaisuus, Alarautalahti toteaa. Tilanteet on selvitetty joko puhelimitse tai sitten kätilöt ovat tehneet kotikäynnin. Joskus vauva on tuotu myös osastolle tutkittavaksi.

Ennen Lysyä Alarautalahti työskenteli 12 vuotta osastolla kätilönä. Osastolla äidit valittivat herkästi huonoja yöunia.

- Yllätys oli se, että varhain kotiutuneen vastasyntyneen äidit kertoivat nukkuneensa erinomaisesti, Alarautalahti kertoo.

Syötöt unien välillä tuntuvat sujuvan tutussa ympäristössä helpommin ja nopeammin. Myös vauvojen painot nousivat kotona niin hyvin, että kätilöt luulivat vaakansa olevan rikki. Vaaka tarkistettiin synnytysosastolla ja pakko se oli uskoa - vaaka toimi täsmällisesti.

Lue myös

- Äiti rentoutuu kotona, joten lapsi saa myös hyvin ruokaa. Myös muita sisaruksia ei haluta herättää, joten äiti hiljentää vauvan herkästi syöttämällä.

Alarautalahden mielestä on tärkeää, että hankkeessa mukana oleminen on vapaaehtoista ja lähtee vanhempien tarpeista. Näin mukaan valikoituu reippaita ja kotiin valmiita äitejä. Toiminta painottuu uudelleensynnyttäjiin, mutta myös hyvin pärjäävä ensisynnyttäjä pääsee halutessaan nopeasti kotiin, kunhan kotiuttamiskriteerit täyttyvät. Mahdollisuuden tarjoaminen myös ensisynnyttäjille on Alarautalahden mielestä tärkeää.

Alarautalahti kokee Lysy-vuorojen tuovan työhön mukavaa vaihtelua, mutta myös vastuuta. Työ on mielekästä.

- Sairaalassa mielipidettä voi kysyä työkavereilta, potilaan kotona ratkaisut täytyy tehdä itse. Kotona toimitaan perheille tutulla alueella, silloin tiedon vastaanottaminen ja sisäistäminenkin sujuvat paremmin.

Lue myös varhain kotiutuvan vastasyntyneen seurantaa käsittelevä artikkeli, s. 633-6.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030