Lyhyesti
"’On varsin todennäköistä, että nykymallilla [päivystyksiä] ei ole mahdollista jatkaa. EU:n tuomioistuimesta on jo ennakkotapauksia, joiden mukaan kaiken sen ajan, joka ollaan remmissä, pitää olla täyttä työaikaa. Komission valvontakirjeitä jäsenmaille odotellaan’, kertoo lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen.
Turun Sanomat 5.5.2014
"En hyväksy myöskään sitä, että suuriäänisin ja näkyvimpään markkinointiin kykenevä toimija - brändäyskilpailussa paras - pystyy ohjaamaan potilaiden mukanaan tuomia rahallisia resursseja."
Lääkäri Ari Mönttinen
www.laakarilehti.fi:n Kommentissa
"Kuopiolaisprofessori [Olli-Pekka Ryynänen] sanoo kuitenkin olevansa ensimmäinen, joka kehitteli yksityiskohtaisen, nyt päätöksessä olleen sote-mallin."
Kuopion Kaupunkilehti 14/2014,
toimittaja Ismo Vornanen
"Erikoistuvat tarvitsevat kuitenkin enemmän kuin konsultaatioapua. Tarvitsemme systemaattisempaa ohjausta, mentorointia."
Puheenjohtaja Mikko Keränen,
Nuori Lääkäri 2/2014
"Organisaatiouudistuksia motivoi mitä ilmeisimmin se, ettei johto koe tehneensä työtään, jos se ei ole puuttunut organisaation rakenteisiin. Uudistuksia tehdään kulloisenkin muodin mukaisesti ilman muuta vaatimusta näytön asteesta kuin se, että maailmalla tämä malli on ollut kovin suosittu."
Päätoimittaja Ritva Jokela,
Finnanest 2/2014
"Tarvitaan yhteiskunnallinen normi, joka sanoo, että kuolevaa ei saa kiusata, koska muutoin asiaa ei ilmeisesti uskota."
Ylilääkäri Juha Hänninen,
Helsingin Sanomat 3.5.2014
"Päivystysvalmiuden turvaamiseksi hoitajat ovat joutuneet rumbaan, jossa he ovat ensin iltavuorossa 15-23, käyvät kääntymässä kotonaan, tulevat aamuvuoroon 7-15, taas käväisevät kotosalla ja tulevat yövuoroon 23-7. Tällainen työntekijän pallottelu on kielletty jopa Kreikan tunnetusti julmalla yksityissektorilla."
Kreetalla työskentelevä anestesiologi
Karen Piironen-Politis www.laakarilehti.fi:n blogissa
"Harva meistä rakastaa mitään yhtä paljon kuin lapsiaan. Ja harvaa asiaa pelkäämme yhtä paljon kuin lapsemme menettämistä. Teemme mitä vain lastemme hyvinvoinnin ja tulevaisuuden eteen: vaikka se vaatisi rasittavaa huolemme jankkaamista jo työlääntyneelle lääkärille."
Lastenpsykiatri Janna Rantala
www.potilaanlaakarilehti.fi:n Lääkärin ääni -kolumnissa
"Psyyken merkityksestä myös ihmisen fyysiselle hyvinvoinnille tulisi pystyä puhumaan avoimemmin. Hyvän fyysisen kunnon merkitys mielenterveydelle on jo julkisestikin tunnustettu, joten tämän pitäisi olla mahdollista."
Neurologi Jussi Sipilä,
Yleislääkäri 3/2014
"Itse tehdyn nettidiagnoosin jälkeen olen pelännyt, ettei lääkäri määräisikään tilan toteamiseen tarvittavia kokeita. Niinpä olen korostanut keskustelussa juuri niitä oireita, joiden perusteella kokeet kannattaa määrätä, ja varonut kuitenkin mainitsemasta omadiagnoosiani, jotten turhaan ärsyttäisi lääkäriä."