Luodon tuhkarokkotapaus paransi alueen rokotuskattavuutta
Marras-joulukuussa Pietarsaaren alueella annettiin lähes 800 MPR-rokotetta.
Pietarsaaren alueen rokotuskattavuus on parantunut selvästi viime marraskuussa Luodossa todetun tuhkarokkotapauksen jälkeen, kertoo THL.
Erityisesti alle kouluikäisten rokotuskattavuus on noussut. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisesta rokotusrekisteristä.
Nyt noin 93 prosenttia pikkulapsista on Pietarsaaren terveyskeskuksen alueella saanut vähintään yhden MPR-rokoteannoksen. Ennen viime marraskuuta lukema oli 90 prosenttia.
Eniten rokotuskattavuus on parantunut Luodossa, missä MPR-rokotteen ensimmäisen annoksen saaneiden pikkulasten osuus nousi 75,5 prosentista 82,8 prosenttiin.
Pietarsaaressa annettiin lähes 800 MPR-rokotetta
Pietarsaaren alueella järjestettiin marras-joulukuussa useita rokotustilaisuuksia, joissa annettiin yli 760 tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavaa MPR-rokoteannosta. Muita keskeisiä torjuntatoimia olivat altistuneiden jäljittäminen, vasta-aineen antaminen sekä karanteeni. Suurin osa rokotustilaisuuksista järjestettiin Luodossa.
– Eniten rokotuksia annettiin alle kouluikäisille lapsille. Sekä ensimmäistä että toista MPR-rokoteannosta käytiin ottamassa innokkaasti. Osa lapsista sai ensimmäisen annoksen MPR-rokotetta jo ennen yhden vuoden ikää ja osa perheistä halusi aikaistaa kuuden vuoden iässä annettavaa toista rokoteannosta, THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo sanoo tiedotteessa.
Luodossa on edelleen alueen heikoin rokotuskattavuus
Kohentuneesta MPR-rokotuskattavuudesta huolimatta Luodossa on edelleen alueen neljästä kunnasta heikoin rokotuskattavuus. Pietarsaaren alueeseen kuuluu Pietarsaaren ja Luodon lisäksi Pedersöre ja Uuskaarlepyy.
– Alueen rokotuskattavuus on kehittynyt viime vuosina positiiviseen suuntaan. Kattavuuden parantaminen on kuitenkin pitkäjänteistä työtä ja toimia tarvitaan edelleen. Hyvän laumasuojan muodostumiseen tarvitaan yli 95 prosentin rokotuskattavuus, Ulpu Elonsalo sanoo.
THL julkaisi erillisen raportin Pietarsaaren terveyskeskuksen alueen MPR-rokotuskattavuuksista.
Raportti on tarkoitettu ensisijaisesti alueellisen torjuntatoimien tueksi ja kehittämiseksi. THL seuraa ja tukee tartuntatautien torjuntaa ja kansallisen rokotusohjelman toteutumista.