Lisäsikö digiloikka lääkisten yhteistyötä?
Digiloikka mahdollistaa lääketieteellisille tiedekunnille yhteisten opintokokonaisuuksien tarjonnan. Joko tällaisia opintojaksoja on?
Katja Pura, koulutuspalvelupäällikkö, Oulun yliopisto:
– Viime lukuvuonna oli yksi Oulun kurssi kaikkien lääketieteellisten tiedekuntien opetustarjonnassa, mutta se oli määräaikainen toteutus ja on jo päättynyt.
Tänä vuonna olemme saaneet yhteistyön kautta yhden kurssin, jolle meidän opiskelijat pääsevät mukaan. Kyse on Kohti uutta -opintojaksosta, joka on suunnattu ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille (LL ja HLL).
Jussi Merenmies, lääketieteen koulutusohjelman johtaja, Helsingin yliopisto:
– Lyhyt vastaus on, että ei ole. Tulossa on kuitenkin verkkokursseja, joita voidaan hyödyntää kaikissa lääketieteellisissä tiedekunnissa. Ainakin eHealth-koulutuksen osalta tästä on suunnitelmat jo melko pitkällä.
Varsinaisia yhteisiä opintojaksoja minulla ei ole tiedossa, mutta MEDigi-hankkeen kautta tulee paljon oppimateriaaleja, joita kaikki tiedekunnat voivat hyödyntää. Viime toukokuussa pidimme Helsingissä Zoomin kautta etänä 2,5 opintopisteen kurssia tekoälystä lääketieteessä. Mukana oli myös Oulusta opiskelijoita, jotka saivat kurssista opintopisteet. Tämä oli ensimmäinen pilottimme, mutta käytäntö tulee varmasti jatkumaan, jos kurssiin on mahdollista osallistua etänä.
Hybridikurssien (etänä + läsnä) tekninen toteuttaminen on nykyteknologialla vielä aika vaikeaa ja työlästä. Teknologista edistymistä tapahtuu kuitenkin nopeasti. Haasteena on myös aikataulujen yhteensovittaminen eri tiedekuntien välillä. Puhtaissa verkkokursseissa se onnistuu helpommin.
Pekka Hänninen, lääketieteellisen tiedekunnan dekaani, Turun yliopisto:
– Yhteistyökursseja on avoimen yliopiston puolella luonnollisesti, mutta myös perusopintojen ja valinnaisten kurssien osalta teemme töitä jatkuvasti.
Yhteisiä opintojaksoja ovat muun muassa Vaihtoehtolääkintä ja uskomushoidot, josta vastaa Itä-Suomen yliopisto; sekä Globaali terveys ja Trooppiset taudit Suomessa -kurssit Helsingin yliopiston kanssa.
Lisäksi käynnissä on MEDigi-hanke, jonka puitteissa luomme yhteisiä kurssipohjia ja materiaaleja aloittain. Osana hanketta toteutettiin digilääketieteen opintojakso ristiinopiskeluna, josta vastasi Oulun yliopisto.