Ajan­kohtai­sta

Liikaa etähoitoa: Oulun yliopisto ei päästä medisiinareita harjoittelemaan Kainuun terveysasemille

Etähoitoa vierestä seuraavan opiskelijan oppiminen jää vajaaksi.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP
Kansikuva
Adobe/AOP

Liiallinen etähoidon määrä Kainuun terveysasemilla on saanut Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kavahtamaan.

Kainuun Sanomat kertoi ensimmäisenä viime perjantaina, että Oulun yliopisto ei enää pidä Kainuun terveysasemia sopivina harjoittelupaikkoina lääketieteen opiskelijoilleen.

Yleislääketieteen professorien Juha Auvisen ja Markku Timosen mukaan opiskelijat eivät voi päästä oppimistavoitteisiin seuraamalla lääkärin puhelin- tai etätyötä ja harjoittelemalla yksikössä, jossa valtaosa potilaskontakteista tapahtuu etänä.

– Lääketieteen opiskelijoiden oppiminen käytännön terveyskeskusharjoittelujaksoilla perustuu siihen, että he seuraavat yleislääkärien vastaanottoa ja havainnoivat toimintaa. Potilaiden näkeminen, kokonaisvaltainen kohtaaminen, tutkiminen ja vuorovaikutus ovat asioita joita harjoitteluilta haetaan. Jos potilaista 70–80 prosenttia hoidetaan etänä, oppimistavoitteisiin ei voida päästä, näkee Juha Auvinen.

Auvinen ja Timonen ovat huolissaan paitsi opiskelijoidensa oppimisesta, myös terveyskeskustyön laadusta etähoidon lisääntyessä. He muistuttavat, että terveyskeskusten potilaat ovat keskimäärin monisairaampia kuin vaikkapa työterveyshuollon potilaat.

– Kun on kyse ensilinjan diagnoosista ja hoidosta, sen on perustuttava potilaan fyysiseen kohtaamiseen ja tutkimiseen. Potilassuhteen jatkuvuutta ei voi hoitaa niin, että vain kirjataan omalääkäri, jolle potilas ei koskaan pääse, Auvinen kritisoi.

Kainuu aikoo perääntyä tiukasta prosenttilukemasta

Kainuun soten uusi terveysjohtaja Susanna Halonen ymmärtää professorien kannan. Halonen on aloittanut tehtävässään reilu kuukausi sitten.

Halosen mukaan prosenttiluku liittyy terveysasemilla aloitettuun Helposti lähellä -hankkeeseen, jonka tarkoitus on uudistaa toimintamallia ja ottaa käyttöön moniammatilliset tiimit. Hanke on osa Tulevaisuuden sotekeskus -ohjelmaa. Hankkeen yhdeksi tavoitteeksi on kirjattu, että hoidontarpeen arvioinneista 80 prosenttia hoituisi etänä, joko puhelimitse tai verkossa.

Lue myös

Prosenttilukema tulee Halosen mukaan Savoa Partners Oy:n koordinoimasta hankkeesta. Halonen näkee, että tällaisesta tiukasta prosenttilukemasta ja hankkeen suunnasta tulevasta ohjauksesta on syytä perääntyä.

– Tämä ihmeellinen prosenttiajattelu ei käy laatuun. Potilasturvallisuus täytyy ehdottomasti taata, samoin nuorten kollegojen koulutusmahdollisuudet ovat ehdottoman tärkeitä. Meillä ei ole varaa eikä halua olla ottamatta nuoria koulutettaviksi, Halonen sanoo.

Hänen mukaansa jatkossa jokainen saa prosenttilukemasta välittämättä hoitaa potilaat niin kuin oma ammattitaito sanoo. Jos kokee, ettei pysty auttamaan potilasta etänä, tämän saa kutsua vastaanotolle.

Halosen mukaan kuitenkin moniammatillisessa tiimimallissa on potilaalle monenlaisia etuja, kunhan se toimii oikealla tavalla.

Halonen aikoo avata yliopiston kanssa keskustelut siitä, millä edellytyksillä opiskelijoiden harjoitteluja terveysasemilla voitaisiin taas jatkaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030