Ajan­kohtai­sta

Lihavuusleikkaus ei vähentänyt terveydenhuollon kustannuksia

Lihavuusleikkauksessa olleiden potilaiden terveydenhuoltokuluissa ei näkynyt säästöä kuuden vuoden aikana leikkauksesta, osoittaa Yhdysvalloissa tehty tutkimus.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_A7586662_3504x2336.jpg

Yksityisen sairasvakuutuksen korvauksiin perustuvan tutkimuksen mukaan lihavuuskirurgia ei ole vähentänyt Yhdysvalloissa leikkauksen jälkeisiä terveydenhuollon kustannuksia.

Jama Surgery -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lihavuusleikkauksessa olleiden terveydenhuoltokustannukset eivät kutistuneet kuuden vuoden aikana samanpainoisiin verrokkeihin verrattuna.

Tutkimuksessa oli mukana 30 000 leikkauksessa ollutta ja saman verran ylipainoisia verrokkeja.

Analyysi on vuosilta 2002–2008. Tutkimusaikaan sairasvakuutukset korvasivat lihavuusleikkauksen, jos potilaan BMI oli ≥35 ja hänellä oli liikalihavuuteen liittyvää sairastavuutta tai jos potilaan BMI oli ≥40.

Tutkimuksessa oli mukana laparoskooppisesti ja avoleikkauksena tehdyt vatsalaukun ohitusleikkaukset, mahapantaleikkaukset ja muut rajoittavat toimenpiteet. Kuluina tarkasteltiin lunastettuja lääkereseptejä, terveydenhuollon vastaanottokäyntejä, sairaalakuluja sekä laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia.

Leikatuista 80 prosenttia oli naisia ja heidän mediaani-ikänsä oli 45 vuotta. Ennen leikkausta ryhmien terveydenhuollon kulut olivat samanlaiset. Puolella potilaista oli korkea verenpaine ja noin neljänneksellä tyypin 2 diabetes.

Itse leikkaukseen ja sen jälkeiseen välittömään sairaalahoitoon liittyvät kulut olivat keskimäärin 29 000 dollaria (22 000 euroa), mutta tutkimuksessa vertailtiin sen jälkeisiä kuluja.

Tulosten mukaan lihavuusleikkauksessa olleiden terveydenhuoltokulut pysyivät tasaisina kuuden vuoden ajan leikkauksesta. Ensimmäisenä vuotena leikattujen kulut olivat keskimäärin 1 000 dollaria vähemmän kuin vertailuryhmän (8 905 dollaria vs. 9 908 dollaria).

Vertailuryhmään verrattuna leikattujen terveydenhuoltokulut olivat kuitenkin merkitsevästi korkeammat toisena ja kolmantena vuonna leikkauksesta. Ero tasoittui seuraavina vuosina.

Leikatuilla enemmän sairaalakuluja

Leikattujen reseptilääkekulut ja lääkärin vastaanottokäyntien kulut olivat alhaisemmat kuin vertailuryhmän, mutta heille kertyi enemmän sairaalakuluja. Tulosten mukaan leikatut olivat muita useammin sairaalahoidossa ruoansulatukseen liittyvien diagnoosien takia, joista suuri osa liittyi leikkauksen komplikaatioihin.

Vertailuryhmä oli taas useammin sairaalahoidossa sydän- ja verisuontitauteihin ja hengityselinten sairauksiin liittyen.

Tutkimuksen mukaan laparoskooppisessa vatsalaukun ohitusleikkauksessa olleiden kulut olivat alhaisemmat avoleikkaukseen verrattuna ensimmäisinä vuosina leikkauksesta, mutta ero tasoittui myöhemmin.

Tutkijoiden mukaan jatkotutkimuksissa kannattaa keskittyä yksittäisten potilaiden leikkauksesta saamien terveyshyötyjen arviointiin kustannusten tarkastelun sijaan.

Maria van der Meer
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030