Levinneen rintasyövän ennuste on parantunut
Levinnyttä rintasyöpää sairastavan elinaika on kaksinkertaistunut 20 vuodessa. Nopeinta muutos on ollut Her-2-reseptoripositiivista rintasyöpää sairastavilla potilailla. Heillä syövän uusimisen jälkeinen keskimääräinen elinaika on nyt 21 kuukautta, kun se ennen 2000-lukua oli 14 kuukautta. Taustalla on aggressiivisesta kasvaimesta kertovan HER-2-geenimonistuman löytyminen 1990-luvun lopulla ja geeniin kohdistuvan trastutsumabihoidon kehittäminen.
Trastutsumabi estää uusimia, mutta pidentää myös uusimisen jälkeisessä käytössä elinaikaa sillä viidenneksellä potilaista, joilta HER-2-geenimonistuma löytyy.
Ruotsalainen tutkijaryhmä esitti tulokset (1) suuressa eurooppalaisessa rintasyöpäkokouksessa EBCC-7:ssä maaliskuun lopussa Barcelonassa. Tutkijat selvittivät rintasyöpäpotilaiden viisivuotiskohorttien elossaoloa metastasoinnin toteamisen jälkeen. Aineistossa olivat mukana kaikki Kalmarin maakunnan potilaat vuosilta 1985-2004, yhteensä 557 naista. Keskimäärin elinaika piteni etäpesäkkeen toteamisen jälkeen 10 kuukaudesta 22 kuukauteen. Parannusta tapahtui lähes kaikissa rintasyövän alaryhmissä.
Aggressiivinen gradus III -kasvain on herkkä solunsalpaajahoidolle. Sitä sairastavien elinaika piteni metastasoinnin toteamisesta keskimäärin 10:stä 17 kuukauteen. Vuonna 1990 näistä potilaista vain 8 % oli elossa viiden vuoden kuluttua uusiman toteamisesta, 2000-luvun alussa 19 %. Tämän arvioidaan liittyvän antrasykliinien ja taksaanien lisääntyneeseen käyttöön. Biologisesti hitaaseen gradus I -kasvaimeen liittyy muita pidempi elinaika, tässä tutkimuksessa se oli uusimisen jälkeen keskimäärin 33 kuukautta. Se ei muuttunut 20 vuoden tutkimusaikana.
Aiempien tutkimusten mukaan hormonireseptoripositiivisen rintasyövän ennuste on uusimisen jälkeen muita rintasyöpiä parempi. Oli yllättävää, että tässä tutkimuksessa ryhmä eli keskimäärin vain 22 kuukautta, eikä aika pidentynyt 1980-luvulta. Tänä vuonna julkaistussa isommassa tutkimuksessa reseptoripositiivisiin kasvaimiin liittyi kuitenkin pitempi uusimisen jälkeinen elinaika, 35 kuukautta (2). Endokriinisen liitännäishoidon käyttö on lisääntynyt, ja aromataasi-inhibiittorit ovat tulleet mukaan uutena vaihtoehtona.
Uusimisen jälkeinen ennuste on parantunut, mutta ei niin paljon kuin uusien lääkkeiden käyttöönoton myötä ehkä olettaisi (2,3,4). Tämä voi johtua siitä, että sairauden diagnosointivaiheessa annettava liitännäishoito on tehostunut. Se estää uusiutumista aiempaa paremmin ja saattaa seuloa kasvaimia siten, että etäpesäkkeet ovat vaikeammin hoidettavia.
Tutkijat pohtivat kokouksessa myös sitä, löytyvätkö uusimat kehittyneiden kuvantamismenetelmien ansiosta aiemmin. Tämä luonnollisesti pidentäisi uusiman jälkeistä elinaikaa. Toisaalta rintasyöpäpotilaiden seurantaa on harvennettu, ja käynnit tapahtuvat nykyisin pääasiassa oirelähtöisesti, mikä voi vaikuttaa päinvastaiseen suuntaan.
Potilasta hoitavan lääkärin on tärkeää tietää, että yksilökohtainen ennuste vaihtelee uusimisen jälkeenkin suuresti. Erityisesti hormoniriippuvaista rintasyöpää sairastavalla se voi olla kuukausista useisiin vuosiin.
- 1
- Sundqvist M, Eriksson Z, Brudin L, Tejler G. Trends in survival in metastatic breast cancer. EBCC7, Barcelona, Espanja, 24.-27.3. 2010. Eur Jour Can 2010, Supplement, Abstract 453.
- 2
- Dafni U ym. Fifteen-year trends in metastatic breast cancer survival in Greece. Breast Can Res Treat 2010;119:621-31.
- 3
- Giordino SH ym. Is breast cancer survival improving? Cancer 2004,100:44-52.
- 4
- Chia SK ym. The impact of new chemotherapeutic and hormone agents on survival in a popu-lation-based cohort of women with metastatic breast cancer. Cancer 2007;110:973-9.