Ajan­kohtai­sta

Lastenreuman korjaushoito onnistuu hyvin kasvuiässä

Kasvun aikana vähemmän kajoavat salpaukset ovat suositeltavia, sillä lapsi pääsee liikkeelle heti toimenpiteen jälkeen.

Lastenreumaa sairastavien lasten alaraajojen kasvuhäiriöiden korjaaminen onnistuu varsin hyvin kasvuiässä tehdyillä kasvulinjan tilapäisillä salpauksilla, osoittaa Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus. Riittävän tiheä, säännöllinen seuranta on tärkeää hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi.

Aktiivisesta hoidosta huolimatta lastenreumaan liittyy kasvuhäiriöitä, erityisesti alaraajojen pituuseroa ja pihtipolvisuutta. Jos kasvuhäiriöihin puututaan vasta kasvun päätyttyä, tarvitaan luiden pidennys-, lyhennys tai oikaisuleikkauksia.

Kasvun aikana tehtävät vähemmän kajoavat kasvulinjaa pysyvästi tai tilapäisesti salpaavat toimenpiteet sallivat lapsen lähteä liikkeelle heti toimenpiteen jälkeen ja ovat sen vuoksi suositeltavia.

Pysyvän kasvulinjan salpauksen ongelma lastenreumassa on luustoiän ja kasvupotentiaalin määrittäminen. Lisäksi kasvuhäiriön suunta saattaa tautiaktiviteetin muutosten myötä kääntyä. Peruttavissa oleva kasvulinjan tilapäinen salpaus onkin luonteva hoito.

Salpaushoidon aika vaihtelee runsaasti

LL Eerik Skytän tutkimuksessa pituuseron vuoksi tehdyissä kasvulinjan tilapäisissä salpauksissa yleisin diagnoosi oli harvoihin niveliin kohdistuva lastenreumatyyppi. Pituuseron korjaus onnistui useimmissa tapauksissa.

Salpauksella saavutettiin keskimäärin yhden millimetrin suuruinen korjaus kuukaudessa, mutta tarvittava hoitoaika vaihteli runsaasti. Salpaukseen liittyviä komplikaatioita esiintyi 10 prosentissa tapauksista, mutta ne olivat vähäisiä.

Pitkäaikaisseuranta osoitti, että saavutettu pituuskorjaus pysyy hyvin, mutta uuden kasvuhäiriön mahdollisuus jatkuu koko kasvun ajan.

Reumasäätiön sairaalassa tehty väitöstutkimus tarkastetaan perjantaina 22.9. Hyksissä.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030