Lapsuus on lyhentynyt ja laitostunut
- Yhteiskunta on jo pitkään ottanut itselleen yhä enemmän tehtäviä, jotka aikaisemmin kuuluivat vanhemmille. Mitä tämä lapsuuden laitostuminen vaikuttaa vanhemmuuteen, kysyy lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen.
Hän toivoi lääkäreiltä entistä enemmän apua nykylasten ongelmien selvittelyssä. Tamminen puhui Lääkäriliiton ja Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin seminaarissa, jossa luodattiin lääkärin vastuun rajoja kehdosta hautaan.
Lapsuus on Tammisen mukaan lyhentynyt noin kahdella vuodella sadan viime vuoden kuluessa, koska murrosikä alkaa nykyään kaksi vuotta aikaisemmin kuin lapsilla sata vuotta sitten.
Murrosiän varhaistumisen syitä ei kuitenkaan tiedetä. Pitkään oletettiin, että se johtuu ravinnon laadun parantumisesta. Tämä selitys ei Tammisen mukaan ole kuitenkaan pätenyt enää 20 vuoteen.
Selityksiksi on tarjottu myös esimerkiksi ympäristön hormonilisiä tai psyykkisiä ja psykososiaalisia syitä. Tamminen viittaa tutkimuksiin, joissa avioeroilla näyttäisi suurissa aineistoissa olevan yhteys aiemmin saavutettuun puberteettiin. Vanhempien erotessa lapset joutuvat tekemään itsenäisiä ratkaisuja tavallista aikaisemmin.
Selitystä lapsuuden lyhenemiseen on haettu myös median vaikutuksista. Medialla on katsottu olevan osuutta esimerkiksi lasten seksuaalisuhteiden aikaistumisessa.
Kaiken kaikkiaan nykyinen aikuinen yhteiskunta palkitsee nopeaa kehitystä, nopeaa itsenäistymistä.
Miksi hyvinvointi synnyttää lapsessa pahoinvointia?
Tammista askarruttaa myös, miksi lasten ja nuorten psyykkinen pahoinvointi lisääntyy länsimaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa, kuten on tapahtunut ilmeisesti jo 50 vuoden ajan.
Siihenkään kysymykseen ei tiedetä vastausta. Useimmiten selitykseksi on tarjottu kiirettä ja aikuisten yhä vähäisempää läsnäoloa lasten arkipäivässä.
Myös lasten ja nuorten aggressiivisuus ja käytöksen ongelmat ovat lisääntyneet jatkuvasti.
- Lapsen ympärillä olevat aikuiset eivät enää osaa kanavoida luonnollista aggressiivisuutta positiiviseksi energiaksi, Tamminen huomauttaa.
Hän on puhunut paljon myös teknistymisen vaikutuksista lapsiin. Mikä vaikutus on sillä, että ihminen on lapsuudesta asti vuorovaikutuksessa laitteiden kanssa sen sijaan että vuorovaikutus olisi vastavuoroista?
- Lapset altistuvat kaikkein eniten sille osalle mediaa, joka on sisällöltään kaikkein haitallisinta. Kouluikäinen suomalaislapsi näkee vuodessa tuhansia väkivaltaisia tapahtumia ja alle kouluikäinen on nähnyt useita raiskauksia, Tamminen toteaa.
Lääkärit avainasemassa
Hän kysyykin, mikä on lääkärin vastuu, velvollisuudet ja mahdollisuuksien rajat näissä kysymyksissä. Yhdysvalloissa lääkärijärjestöt ovat puuttuneet ongelmiin.
-Näen, että lääkärit ovat pitkälti avainasemassa auttamassa tässä problematiikassa.
Lääkäreillä on monia mahdollisuuksia tukea lapsen tasapainoista ja tervettä psyykkistä kehitystä. He ovat myös vahvoja vaikuttajia yhteiskunnassa. Aikuisia hoitaessaan lääkärit voivat tukea myös vanhemmuutta - työterveyshuolto tavoittaa isätkin.
- Todellisia muutoksia saavat aikaan ne ihmiset, jotka eivät kysele vastuunsa rajoja, Tamminen sanoo.