Lapinlahdessa tutkitaan psyykkisten hoitojen vaikuttavuutta EU-rahalla
Lapinlahden sairaalassa toimiva Helsingin yliopiston psykiatrian klinikka on saanut merkittävän 6 mmk:n tutkimusrahoituksen EU:n Elämänlaatu-tutkimusohjelmasta. Klinikka johtaa eurooppalaisten sairaaloiden tutkimuskonsortiota, jonka tavoitteena on arvioida mielenterveysalan hoitomenetelmien vaikuttavuutta.
Kansallista rahoitusta hanke saa Sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Projektin vaikuttavuustieto kootaan yhteistyössä yliopiston Terveystieteiden keskuskirjaston kanssa www-palveluun, joka tulee olemaan sekä potilaiden, heidän omaistensa, hoitohenkilökunnan että päättäjien tukena hoitopäätöksiä tehdessä.
Hankkeen tavoitteena on edistää tutkittuun näyttöön perustuvaa hoitoa ja antaa myös potilaille mahdollisuus arvioida saamansa hoidon tieteellistä perustaa.
- Terveydenhuollon kehittämisessä hoitomenetelmien vaikuttavuuden arviointi on keskeistä, sanoo projektin johtaja, psykiatrian vs. professori Kristian Wahlbeck Lapinlahden sairaalasta. Wahlbeckin mukaan eurooppalaisen rahoituksen saaminen näin mittavalle psykiatrian kehityshankkeelle on osoitus Lapinlahden sairaalan kansainvälisestä arvostuksesta. Lapinlahden sairaalan vetämässä tutkimushankkeessa on mukana myös sairaaloita Englannista, Saksasta, Italiasta ja Kreikasta.
Lapinlahden sairaala toimii yliopistollisen psykiatrisen tutkimuksen keskuksena. Kansainvälisesti arvostettuja Lapinlahden sairaalassa toimivia tutkimusryhmiä ovat prof. Matti Virkkusen väkivaltakäyttäytymistä tutkiva ryhmä ja dos. Aila Rissasen lihavuuden syihin ja syömishäiriöihin paneutunut ryhmä. Sairaalasta julkaistaan vuosittain noin 80 tutkimusta kansainvälisissä psykiatrian alan tiedelehdissä.
Lapinlahden sairaala on lakkautusuhan alainen. Kiinteistöä omistava Helsingin kaupunki ja sairaalaa ylläpitävä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ovat suunnitelleet psykiatrisen sairaalatoiminnan keskittämistä Hesperian sairaalaan.