Lakko jatkuu yhtenäisyys kasvaa (pääkirjoitus SLL 20/2001)
Suomen Lääkäriliiton lakko on tämän lehden ilmestyessä jatkunut jo lähes kymmenen viikkoa, mikä on aivan poikkeuksellista. Valtakunnansovittelijan sovintoesitys oli tasoltaan niin riittämätön, että liiton hallitus katsoi turhaksi viedä sitä valtuuskunnan kokoukseen muuta kuin tiedoksi, ja siksi hallitus ilmoitti esityksen hylkäämisestä jo ennen valtuuskunnan kokouksen alkua.Todistuspalkkioista luopuminen ja suostuminen määrättyjen perusteiden mukaan työajan jatkamiseen pidemmälle alkuiltaan oli meiltä neuvotteluissa myönnytys, jotta peruspalkkaan olisi saatu kunnollinen nousu. Kun panostetaan päiväaikaisen palkan nousuun, ei peruspalkan nousua tarvitse heijastaa täysimääräisesti raskaiden päivystyspisteiden korvauksiin. Tämän takia hyväksyimme tältä osin ”ohenteen” käytön. Kun sovintoesityksen taso kaiken tämän jälkeen olikin aivan riittämätön, olisi sen hyväksyminen johtanut tammikuussa hylättyä sopimusesitystäkin huonompiin palkankorotuksiin useilla sellaisilla lääkäreillä, jotka päivystävät ja joutuvat kirjoittamaan todistuksia. Siten liiton neuvottelijat ovat ilmeisesti olleet liian valmiita etsimään ratkaisuja lakon lopettamiseksi.
Lakon pitkittymistä voi kummastella. Normaali työmarkkinamekanismi ei pelaa kuntasektorilla, sillä neuvottelujen vastapuoli, KT, on täysin suojassa lakon vaikutuksilta. Taloudellisia menetyksiä kärsivät sairaanhoitopiirit sekä kunnat, ja valitettavasti kovimmin lakon kokevat potilaat – lakon viaton osapuoli. Kuntatyönantajan ei myöskään tarvitse pelätä, että se menettäisi ”asiakkaansa” toiselle toimijalle, kuten teollisuudessa kävisi heti. Siksi kuntasektorin lakot ovat perinteisesti pitkiä. Tätäkin lakkoa kuntatyönantaja voi pitkittää määrättömiin – jopa yli kesän. Lakkomalliamme on toisaalta kyseenalaistettu epäillen sen aiheuttavan lakon pitkittymistä, koska ”lakko ei pure”. Kuntalakkojen historia toisaalta ja yhä yleistyvät epäilyt siitä, että lakko aiheuttaa kuolemiakin, todistavat nämä väitteet vääriksi. Lääkärien etiikka ei voi sallia potilasturvallisuuden heikentämistä, joten kovin tiukkaa lakkoa emme voi tehdä. Mutta lääkärien etiikkaa väärinkäyttämällä ei kuntatyönantajakaan voi heikentää työolosuhteitamme loputtomiin. Lääkäreilläkin on lain sallima oikeus ajaa asioitaan, myös lakon avulla.
Lakkoa ei voi lopettaa sen vuoksi, että se on kestänyt niin pitkään. Lakkoa ei voi lopettaa myöskään sen vuoksi, että on saatu taas uusi esitys sen lopettamiseksi. Se voidaan lopettaa vain sellaiseen sopimukseen, jonka lääkäriliiton hallitus, valtuuskunta ja jäsenistö voivat hyväksyä. Lääkärien välit paikallisten työnantajien kanssa ovat viime aikoina huomattavasti parantuneet. Raskas neuvottelumekanismi erottaa nyt työntekijöiden ja oikeiden työnantajien mahdollisuudet neuvotella keskenään ja toimii tässä tapauksessa sovinnon hidasteena. On toivottavaa, että lääkärien paikalliset työnantajat saavat pian äänensä paremmin kuuluviin. Se on ilmeisesti nyt sovinnon edellytys.
Potilaamme ansaitsevat suuren kiitoksen pitkämielisyydestään lakon venyttyä jo näinkin pitkäksi. Heidän tukensa asiallemme on ollut todella suurta. Tuntuu, että potilaat ymmärtävät kuntatyönantajaa paremmin, että jolleivät kunnat pidä lääkäreistään kiinni, potilasjonot kasvavat vielä nopeammin kuin ennen lakkoa tai nyt lakon aikana.
Haluan kiittää myös kaikkia lääkäreitä lakon erittäin asiallisesta toteuttamisesta. Erityisesti haluan kiittää paikallisia lakkojohtajia, jotka ovat joutuneet kovaan paineeseen. Usein myös paikallinen lakko on saattanut henkilöityä heihin epämiellyttävälläkin tavalla. Kaiken tarvittavan ja päivittäin vaihtelevan suojelutyövoiman turvaaminen, lakkoavustusten hoitaminen ja lakkohengen vaaliminen oman työn ohella ei varmasti ole ollut helppoa. Toivon, että kesän koittaessa he saavat riittävästi tukea, sillä kesälomien alkaminen sotkee toimintaa työpaikoilla tarpeeksi jo ilman lakkoakin.
Aamulehti otsikoi 14.4. ”Liian hyvin suunniteltu lakko”. Kiitos liiton lakkojohdon, alueellisen ja paikallisen lakkojohdon sekä kaikkien lääkäreiden on nyt pikemminkin aiheellista sanoa, että ”erittäin hyvin toteutettu lakko”. Meille ei ole annettu muuta mahdollisuutta kuin jatkaa tällä tiellä. Lääkärilakon jatkuttua nyt kymmenen viikkoa voidaan sanoa vielä paremmin kuin koskaan aiemmin liiton historiassa, että yhtenäistä lääkärikuntaa ei voi voittaa. Ja se yhtenäisyys, joka kaikissa viesteissä työpaikoilta ympäri maan on tullut, on todella rohkaisevaa ja poikkeuksellista.
HEIKKI PÄLVE