Lähetteettömät tutkimukset lisäävät huolta
"Onko sinulla syöpä? Tule tutkimuksiin! Miten muuten saat tietää, kuinka voit?" Tällaisten viestien takaa löytyy terveyspalveluyrityksiä, jotka markkinoivat kuluttajille ilman lähetettä tehtäviä tutkimuksia.
Ilmiö on lääkärikunnan näkökulmasta hankala. Tutkimukseen meno perustuu monesti tunteeseen, ei kliinisesti todettuun tarpeeseen. Kuluttajille suunnattu mainonta on muuttunut yhä suorasukaisemmaksi, ja se aiheuttaa monissa epävarmuutta – jopa pelkoa.
Lääkäreitä ja lääkäripalveluja koskevien markkinointiohjeiden mukaan markkinointi ei saa olla sairaudella tai oireen vakavuudella pelottelevaa. Lääkärin eettisten ohjeiden mukaisesti tarjottujen palvelujen tulee olla lääketieteellisen tiedon ja kokemuksen perusteella hyödyllisiä ja tarkoituksenmukaisia.
– Suurin osa aikuisista varmasti pystyy itse arvioimaan myytävien tutkimusten tarpeellisuutta, mutta laaja-alaisessa markkinoinnissa vastaanottajien joukossa on aina myös haavoittuvia ryhmiä. Nykytilanne voi asettaa erityisesti heidät herkästi alttiiksi virhearvioinneille, toteaa markkinoinnin valvontalautakunnan sihteeri, lakimies Kati Lehtonen Lääkäriliitosta.
Lääketieteellinen arvio puuttuu
– Kun tutkimuksiin edetään lähetteellä, on lääkäri arvioinut koulutuksensa ja kokemuksensa mukaan niiden tarpeellisuuden, että ne ovat lääketieteellisesti perusteltuja sekä ammattietiikan että -juridiikan pohjalta. Lähetteen puuttuessa puuttuu myös lääketieteellinen arvio, ja tämä ei ainakaan paranna potilasturvaa, Lehtonen jatkaa.
– Pidän huolestuttavana, jos lääkäriasemat ja muut vastaavat ammattilaisyhteisöt lähtevät kehitykseen mukaan. Tuolloin tilanne olisi eettisesti vähintään mielenkiintoinen, toteaa Lehtonen.
Käytännössä tutkimuksia tehdään monesti terveille ihmisille. Kun mainonnassa nostetaan esiin syövän mahdollisuus, voi moni hakeutua tutkimuksiin "varmuuden vuoksi". Pahimmassa tapauksessa niistä on terveydelle enemmän haittaa kuin hyötyä.
Vuonna 2018 sosiaali- ja terveysministeriö totesi magneettikuvaukset säteilyä koskeviin säädöksiin perustuen potilaalle ei-haitallisiksi. Tästä huolimatta toistaiseksi ainoa ilman lähetettä tehtäviin tutkimuksiin liittyvä tapaus, josta Valvira on tehnyt valvontapäätöksen, liittyy juuri magneettikuvaukseen. Ilmoitus saapui Valviralle vuonna 2016, ja valvontapäätös tehtiin tammikuussa 2019.
Mainonta harmaalla alueella
– Pyysimme käsittelyn tueksi lausunnon useilta kokeneilta eri lääketieteen alojen asiantuntijoilta. Ne olivat keskenään kuitenkin ristiriitaisia, joten pyysimme lausunnon vielä sosiaali- ja terveysministeriöstä, ennen kuin teimme lopullisen päätöksen, kertoo ryhmäpäällikkö Kaisa Riala Valvirasta.
Valvontapäätöksessä Valvira totesi, että kuvantamispalveluiden tarjoaja ei ollut toiminut sääntöjen vastaisesti. Valvira kuitenkin huomautti "toimintamalliin liittyvän joitakin potilasturvallisuutta mahdollisesti vaarantavia seikkoja".
– Valviran toimivalta ei koske mainontaa; sitä valvoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että toimijoiden pitäisi toimia vastuullisesti. Sille ei ole mitään estettä, että kalliiden tutkimusten markkinointiin, ja itse palveluun, sisällytetään potilasturvallisuuden takaava lääkärin tutkimus ja arvio tarvittavista jatkotoimenpiteistä, Riala kiteyttää.