Läheisillä on tärkeä rooli palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa
Maailman palliatiivisen ja saattohoidon päivänä tuodaan tänä vuonna esiin läheisten roolia.
Lokakuun toisena lauantaina vietettävän maailman palliatiivisen ja saattohoidon päivänä tuodaan tänä vuonna esiin läheisten roolia.
– Läheisten antama tuki elämän loppuvaiheessa on korvaamatonta. Yhdessä ammattilaisten kanssa he mahdollistavat hyvän kotisaattohoidon, palliatiivisen lääketieteen professori Tiina Saarto sanoo Edupal-hankkeen tiedotteessa.
Lauantaina 9. lokakuuta on verkossa avoin tapahtuma, jonka teema on Ketään ei jätetä. Tapahtumassa käsitellään muun muassa läheisten tarpeita palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa.
Läheiset toteuttavat kodeissa kaikesta potilaan hoitamisesta noin 50–95 prosenttia.
Saattohoito ei toteudu yhdenvertaisesti
Kansainvälisen palliatiivisen ja saattohoidon päivän organisoi Worldwide Hospice and Palliative Care Alliance (WHPCA).
Järjestö on julkaissut uuden raportin palliatiivisen hoidon yhdenvertaisen saatavuuden toteutumisesta.
Saatavuus ei toteudu siten, että kaikki olisivat yhdenvertaisessa asemassa.
Kansainvälisesti puutteita on varsinkin vanhusten, vastasyntyneiden, lasten ja nuorten, COVID-19-tautiin sairastuneiden, kodittomien, vammaisten, vankien, humanitaarisissa kriisitilanteissa elävien, HIV- ja tuberkuloosipotilaiden sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien henkilöiden kohdalla.
Suomen verkkotapahtuman järjestävät EduPal-hanke, Suomen Palliatiivisen Hoidon Yhdistys, Suomen palliatiivisen lääketieteen yhdistys ja Suomen palliatiivisen hoidon ja lääketieteen tutkimusverkosto.
Lisätietoa tapahtumasta verkossa.