Lääkkeen sivuvaikutukset jäävät usein kertomatta
Potilaat saavat usein sivuvaikutuksia reseptilääkkeistä, mutta eivät yleensä kerro niistä hoitavalle lääkärille. Tuoreen tutkimuksen mukaan alle kuudesosa avohoidossa nautittujen lääkkeiden aiheuttamista komplikaatioista kirjataan potilastiedostoihin. Avohoidossa ei kyetä valvomaan lääkkeen ottoa läheskään samalla tavalla kuin sairaalaolosuhteissa; kuitenkin ylivoimaisesti suurin osa lääkkeistä otetaan juuri avohoidossa.
-Potilaat ovat itse vastuussa lääkkeensä ottamisesta, eikä kukaan valvo miten lääke otetaan tai onko lääkkeellä pahojakin sivuvaikutuksia, sanoi tutkimusta johtanut Tejal Gandhi, joka on opettajana Brigham and Women's Hospitalissa Bostonissa.
Gandhi työtovereineen tutki 2 248 iältään 20-75-vuotiaan avohoitopotilaan reseptilääkkeen ottoa Bostonin alueella. 64 potilaalla (3 %) oli lääkärin kirjaamia haitallisia sivuvaikutuksia. Sen sijaan 394:lla (18 %) potilaista oli komplikaatioita, jotka he itse liittivät lääkkeen ottoon, tutkijat havaitsivat.
Kansallisella tasolla noin 6,5 % kaikista sairaalapotilaista on saanut reseptilääkkeistä sivuvaikutuksia, tutkijat kirjoittavat. Tutkimus ilmestyi Journal of General Internal Medicinen maaliskuun numerossa.
Suurin osa potilaiden havaitsemista sivuvaikutuksista liittyi mahaoireisiin ja unihäiriöihin. Potilaat tunsivat myös väsymystä, mielialan vaihteluita, tasapainohäiriöitä ja päänsärkyä. Harvinaisempia oireita olivat ihottuma, tuki- ja liikuntaelimistön oireet ja pidätyskyvyttömyys. Tavallisimmin otetut lääkkeet olivat antibiootteja, masennuslääkkeitä ja tulehduslääkkeitä.
-Lääkärit pitävät usein tällaisia reaktioita itsestään selvinä lääkekuurin aikana. On kuitenkin tärkeää todeta, että potilaille nämä eivät ole pikkuasioita, sanoi yksi tutkimuksen tekijöistä, apulaisprofessori David Bates Brigham and Women's Hospitalista.
-Lääkärit saattavat aliarvioida sivuvaikutusten merkityksen potilastyytyväisyyteen, terveydenhuollon palvelujen käyttöön ja elämänlaatuun.
Komplikaatiot voivat johtaa lääkkeen käytön lopettamiseen ja lisätä sairaalahoidon tarvetta ja sairauskuluja. Gandhi totesi, että vaikeimmat komplikaatiot kirjattiin sairauskertomuksiin, koska potilaat hakeutuivat niiden vuoksi lääkärin vastaanotolle. Lievemmät vaivat eivät potilaiden mielestä olleet mainitsemisen arvoisia. Gandhi arvioi, että avohoidon reseptilääkekomplikaatioiden oikea prosenttiluku lienee 3:n ja 18:n välillä.
-Joissakin tapauksissa potilas saattaa liittää kokemansa oireet lääkkeen käyttöön, vaikka näin ei todellisuudessa ole. Mutta joukossa on luultavasti oikeita tapauksia, joita ei kirjata mihinkään. Luvut ovat kuitenkin selvästi merkittäviä. Toivottavasti löydämme keinoja, joilla voimme ehkäistä joidenkin komplikaatioiden esiintymisen.
Tutkijat ehdottavat, että eräs tapa olisi ylläpitää tietokantaa, johon merkitään kaikki potilaalle määrätyt reseptilääkkeet. Kaikki lääkkeet sekä potilaan allergiat merkitään tietokoneelle, ja kun uutta lääkitystä määrätään, voidaan tietokannasta tarkistaa mahdolliset yhteisvaikutusriskit.
- 1
- Journal of Internal Medicine 2000;15:149-154. (C) Medical Presscrps News Service/Distributed by The New York Times