Lääkintähelikopterien hyödyt FinOHTA:n arviointiin
Terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikkö FinOHTA on kutsunut asiantuntijapaneelin arvioimaan lääkintähelikopteritoiminnan hyötyjä.
-Suomeen ollaan perustamassa pelastushelikopteritoimintaa ilman että toiminnan vaikuttavuudesta ja hyödyistä on oikein selvää näyttöä mistään maailmalta, toteaa ylilääkäri Risto Roine FinOHTA:sta.
-Kansainvälinen tutkimusaineisto on aika epäselvää. On tutkimuksia, jotka näyttävät, että toiminta on kustannuksiltaan järkevässä suhteessa saavutettuihin hyötyihin, mutta on myös aineistoa, jonka perusteella lääkintähelikopteritoiminnasta ei ole paikoin kovin paljon hyötyä, Roine sanoo.
Lisäksi johtopäätösten vetäminen muualla tehdyistä tutkimuksista saattaa hänen mukaansa olla hieman vaikeata Suomen oloissa.
FinOHTA:n kutsuma asiantuntijapaneeli arvioi kahta erilaista mallia: Varkaudesta käsin operoivaa pelastushelikopteri Ilmaria sekä Turun alueella toimivaa lääkintähelikopteri Mediheli-2:ta. Arvio tehdään takautuvasti vuoden 1998 toiminnasta potilasasiakirjojen perusteella.
-Nyt on tarkoitus katsoa, mikä toiminnan vaikuttavuus on todella ollut. Mikä on ollut pelastustehtävien saldo ja vaikuttavuus: mikä oli lähtötilanne, mitä todellista arvoa lääkärin saanti nopeasti paikalle toi pelastustehtävään ja miten potilaalle lopulta kävi. Kokonaisuutta arvioidaan nyt ihan kiihkottomasti, kertoo työryhmän puheenjohtaja professori Lauri Nuutinen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.
Työryhmän asiantuntijoina ovat anestesiologian erikoislääkäri Jouko Laurila OYS:sta, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Kari Koskinen Lapin keskussairaalasta, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine HYKS:sta ja kardiologian erikoislääkäri Juhani Valkama OYS:sta.
FinOHTA:ssa on kaavailtu myös etenevää tutkimusta, jossa jonkun alueen helikopteritoimintaa seurattaisiin tietty aika tarkastellen sen vaikuttavuutta ja kustannuksia.
-Olen miettinyt, kannattaako etenevää tutkimusta tehdä. Tämä saattaa olla asia, johon ei tutkimustiedolla paljon pysty vaikuttamaan, koska tähän liittyy erilaisia poliittisia intohimoja, FinOHTA:n Risto Roine sanoo.
Asiantuntijapaneelin puheenjohtaja Lauri Nuutinen on vuosia itse ollut aktiivisesti mukana Oulun Sepe-helikopterin toiminnassa.
-Pelastushelikopteritoimintaan kuluu lääkinnällisenkin toimen osalta kohtuullisesti yhteiskunnan varoja. Kun terveydenhuollossa mietitään priorisointeja, on myös helikopteritoimintaa arvioitava ja katsottava, minkälaisen vastineen se tuo siihen sijoitetulle rahalle verrattuna jonnekin muualle sijoitettuun rahaan, hän toteaa.
Sisäministeriön helikopterityöryhmä ehdotti noin vuosi sitten, että maahan hankitaan kahdeksan helikopteria lääkintä- ja pelastustehtäviin. Pelkästään lääkäritoimintaan keskittyvää helikopteria pidettiin perusteltuna pääkaupunkiseudulle. Turkuun ja Tampereelle työryhmä ehdotti lääkäritoimintaan painottuvaa monitoimihelikopteria ja muualle maahan monitoimikoptereita.