Ajan­kohtai­sta

Lääketieteen Nobel kantasolututkijoille

Vuoden 2012 lääketieteen Nobel-palkinto on myönnetty kahdelle kantasolututkijalle, John B. Gurdonille ja Shinya Yamanakalle. Palkinnon jakavat Gurdon ja Yamanaka ovat tutkineet prosessia, jolla kypsiä, erilaistuneita soluja ohjataan muodostamaan kantasoluja minkä tahansa kudostyypin perustaksi.

Vuoden 2012 lääketieteen Nobel-palkinto on myönnetty kahdelle kantasolututkijalle, britannialaiselle John B. Gurdonille ja japanilaiselle Shinya Yamanakalle. Palkinnon jakavat Gurdon ja Yamanaka ovat tutkineet prosessia, jolla kypsiä, erilaistuneita soluja ohjataan muodostamaan kantasoluja minkä tahansa kudostyypin perustaksi.

John B. Gurdon havaitsi vuonna 1962, että solujen erikoistumista voi muuttaa. Hän korvasi klassisessa kokeessaan sammakon munasolun tuman kypsän suolistosolun tumalla. Muunneltu munasolu kehittyi normaaliksi nuijapääksi, sillä kypsän solun DNA:ssa oli tieto sammakon solujen kasvattamiseen.

Yamanaka on puolestaan kehittänyt uuden menetelmän tuottaa monikykyisiä kantasoluja (iPS-kantasoluja). Yamanaka julkisti löydöksensä vuonna 2006. IPS-soluteknologia mahdollistaa jo erilaistuneiden solujen muuttamisen takaisin kantasoluiksi soluviljelyoloissa.

Kantasolutekniikan odotetaan luovan uusia hoitomuotoja useisiin sairauksiin.

Yamanaka palkittiin kesällä 2012 ansioistaan myös suomalaisella Millennium-teknologiapalkinnolla.

Lääketieteen Nobelin saaja julkistettiin Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa. Muut Nobelin palkinnon saajat julkistetaan tällä viikolla. Palkintojen suuruutta on supistettu talouskriisin takia. Gurdon ja Yamanaka jakavat kahdeksan miljoonan Ruotsin kruunun eli 930 000 euron palkinnon.

Lääketieteen ja fysiologian Nobel-palkintoa on jaettu vuodesta 1901 lähtien yhteensä 101 kertaa.

Maria van der Meer

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030