Lääketieteelliset avaukset vähentyneet Ruumiinavaus tehdään joka kolmannelle vainajalle
Vaikka ruumiinavaukset ovat Suomessa vähentyneet, niitä tehdään edelleen melko runsaasti muihin maihin verrattuna. Ruumiinavaus tehdään noin joka kolmannelle vainajalle.
- Oikeuslääketieteellisten ruumiinavausten osuus kaikista kuolemantapauksista on noin 20 prosenttia, mikä merkitsee noin 10 000:tta oikeuslääketieteellistä ruumiinavausta, sanoo oikeuslääketieteen emeritusprofessori Jorma Hirvonen.
Vähentynyt onkin nimenomaan lääketieteellisten ruumiinavausten määrä. Lääketieteellinen ruumiinavaus tehdään vähän yli 10 prosentille vainajista.
Hirvosen mukaan oikeuslääketieteellisten ruumiinavausten suhteellinen osuus kuolemantapauksista on noin kymmenen viime vuoden aikana kasvanut keskimäärin 17 prosentista nykyiseen noin 20 prosenttiin.
- Poliisi käyttää ruumiinavausta Suomessa enemmän kuolemansyyn selvityksen menetelmänä enemmän kuin muissa maissa, hän toteaa.
- Mukaan on tullut myös hoidon laadunvalvonta, arvioi oikeuslääketieteellisten avausten osuuden kasvua oikeuslääkäri, dosentti Antti Jääskeläinen Länsi-Suomen lääninhallituksesta.
Oikeuslääketieteellisiä avauksia tarpeeksi
Jääskeläinen pitää oikeuslääketieteellisten avausten nykyistä osuutta riittävänä, koska avaukset kattavat suurimman osan hoitojärjestelmän ulkopuolella tapahtuneista kuolemista. On epätodennäköistä, että tutkintaa edellyttäviä tapauksia jäisi tutkimatta.
Lääketieteellisten ruumiinavausten vähenemisen hän arvioi johtuvan monista seikoista alkaen kliinisten diagnostisten menetelmien kehityksestä ja kustannuspaineesta. Lääketieteellisen obduktion hinta on Jääskeläisen mukaan 160-170 euroa. Kustannukset kuitenkin suurenevat moninkertaisiksi, jos vainaja joudutaan siirtämään ruumiinavaukseen.
Lääketieteelliset ruumiinavaukset alkoivat Jääskeläisen mukaan vähetä sen jälkeen, kun laki kuolemansyyn selvittämisestä tuli voimaan. Sitä ennen lääninhallitus saattoi myöntää ruumiinavausluvan sellaisissa perustelluissa tapauksissa, joissa lupaa ei saatu omaisilta.
Jääskeläinen muistuttaa ruumiinavauksen olevan omaisille tunnekysymys. Monilla on ennakkoon kielteinen kuva obduktiosta, mutta kun avaus on tehty, 90 prosenttia omaisista kokee obduktiosta saadun tiedon erittäin helpottavana, hän sanoo.
Hyksissä kuolleista avataan joka viides
Lääketieteelliset ruumiinavaukset ovat vähentyneet myös Husissa.
- Hyksissä kuolleista avataan nyt noin 20 prosenttia, kun luku on aikaisemmin ollut 30 prosenttia. Aikuisobduktioita on vuosittain noin 600, lapsiobduktioita noin 60, sanoo professori, ylilääkäri Veli-Pekka Lehto.
Obduktiofrekvenssi on hänen mukaansa pienentynyt kaikissa teollistuneissa maissa, mutta ilmiön syistä on melko vähän tutkimuksia.
- Kustannuksilla saattaa olla merkitystä, jos potilas on kuollut terveyskeskuksessa tai pitkäaikaissairaanhoidon laitoksessa. Nykyäänhän potilaat eivät kuole erikoissairaanhoidon piirissä, kuten ennen. Näissä laitoksissa ei ehkä olla yhtä valmiita tekemään ruumiinavauksia kuin aikaisemmin erikoissairaanhoidon piirissä. Sairaala-avausten määrään en usko kustannuksilla olevan mitään osuutta, Lehto arvioi.
Omaisten asenteista lääketieteellisiin ruumiinavauksiin ei juuri ole tutkimustietoa. Lehto kuitenkin viittaa Ruotsissa kymmenisen vuotta sitten tehtyyn tutkimukseen, jonka mukaan noin 80 prosenttia vastaajista olisi sallinut ruumiinavauksen omaiselleen tai itselleen.
Lääketieteellisiä avauksia vähentää hänen mukaansa myös ehkä liiallinenkin luottamus nykyisiin diagnostisiin menetelmiin.
- Lukuisissa tutkimuksissa ympäri maailmaa on todettu, että obduktioissa paljastuu luokan yksi virheitä 10-20 prosentissa tapauksista: paljastuu diagnoosi, joka olisi vaikuttanut hoitoon, jos se olisi ollut tiedossa elämän aikana.
Lehdon mukaan on laskettu, että jos obduktiofrekvenssi kasvaa 10 prosenttia, diagnostinen tarkkuus paranee 12 prosenttia. Hänen mukaansa Hyksissä päästäisiinkin avausmäärisssä melko lähelle optimia, jos avausten osuus nousisi noin 30 prosenttiin.
Ruumiinavausten määrissä on eroja erikoisaloittain. Tehohoito-osastolla kuolleista avataan valtaosa, Meilahdessakin 80-90 prosenttia. Obduktioiden osuus on Lehdon mukaan suuri myös pediatrian alalla ja neurologiassa.
Kliinikot eivät enää tule seuraamaan obduktioita
- Kymmenen vuotta sitten kliinikot tulivat Meilahden tornista tänne seuraamaan obduktioita, joissa käsiteltiin heidän potilastapauksiaan. Nyt näin ei enää tapahdu, Lehto sanoo.
- Toisaalta kaikki myöntävät, että ruumiinavaus on erittäin tärkeä laaduntarkkailumenetelmä. Sillä on lisäksi merkitystä opetuksessa ja se on erittäin tärkeä menetelmä tutkimuksessa.