Lääkekannabiksesta ei odoteta ihmeitä
Kohu lääkekannabiksen myyntiluvan ympärillä on turha, arvioivat Lääkärilehden haastattelemat lääkärit. Yksittäisiä vaikeita tapauksia varten uudet keinot ovat kuitenkin tervetulleita.
Neurologian professori Irina Elovaara TAYS:sta ei odota lääkekannabiksen myyntiluvan johtavan merkittäviin muutoksiin MS-tautipotilaiden hoidossa. MS-tautiin liittyvään spastisuuteen on jo olemassa muita tehokkaita lääkkeitä, mutta uudesta kannabislääkkeestä saattaa olla hyötyä yksittäisten potilaiden hoidossa.
- Olen kokeillut lääkekannabista vain muutamille potilaille, joilla oli MS-tautiin liittyvää vaikeaa spastisuutta. Heille lääkkeestä ei ollut apua.
Lääkekannabis tuo Elovaaran mukaan vielä yhden mahdollisuuden vaikeissa tilanteissa, mutta hän ei odota, että lääkkeen käyttö lisääntyisi kovin merkittävästi. Tähänkin asti sitä on määrätty erikoisluvalla muutamalle potilaalle, jotka ovat uskoneet saavansa lääkkeestä apua.
- En ole kovin innostunut lääkekannabiksesta. Sivuvaikutuksetkin täytyy huomioida. Tosin nyt myyntiluvan saavassa lääkkeessä sivuvaikutukset ovat vähäisempiä kuin aiemmissa lääkekannabisvalmisteissa, Elovaara toteaa.
Elovaaran mielestä lääkekannabiksen ympärillä kohutaan nyt turhaan. MS-taudin hoidossa on tapahtumassa suuria muutoksia, kun uudet biologiset lääkkeet ja suun kautta otettavat lääkkeet otetaan kliiniseen käyttöön. Näillä lääkkeillä pyritään ylläpitämään toiminta- ja työkykyä mahdollisimman pitkään ja jopa estämään invaliditeetin muodostuminen täysin.
- Lääkekannabis ei ole MS-taudin hoidossa millään lailla käänteentekevä lääke. Uudet biologiset lääkkeet sen sijaan voivat olla.
Hän painottaa, että MS-taudin hoidossa lääkkeet ja kuntoutus yhdessä tuovat parhaat tulokset.
Käyttö tuskin lisääntyy
Anestesiologi Tarja Heiskanen HYKS:n kipuklinikalta arvioi, ettei kroonisesta kivusta kärsivien potilaiden joukossa ole sellaista potilasryhmää, joka lääkekannabiksesta selvästi hyötyisi.
- Joillakin yksittäisillä, vaikeasta hermovauriokivusta kärsivillä potilailla siitä voi kuitenkin olla hyötyä, joten on ihan hyvä saada käyttöön yksi uusi hoitokeino.
Heiskanen kertoo, että kipuklinikalla lääkekannabista on annettu kymmenelle potilaalle. Kahdelle lääkkeestä oli hyötyä, muilla lääkkeestä ei ollut apua tai käyttö jouduttiin lopettamaan sivuvaikutusten takia.
Heiskanen arvioi, että lääkekannabiksen sivuvaikutukset ovat enimmäkseen ikäviä, mutteivät onneksi vakavia.
- Potilailla on ollut sekavuutta ja väsymystä tai unettomuutta.
Hän arvioi, ettei lääkekannabiksen määrääminen kipupotilaille lisäänny merkittävästi myyntiluvan myötä. Jonkin verran potilaat ovat tähänkin asti pyytäneet lääkekannabista, mutta Heiskasen mukaan ne, jotka lääkettä pyytävät, eivät tavallisesti ole niitä, joilla on sen käyttöön lääketieteelliset perusteet.
- Lääkekannabiksen vaikutus kipuun on sen verran vähäinen, ettei sillä ole suurta merkitystä kroonisesta kivusta kärsivien potilaiden hoidossa.
Heiskanen ei määräisi lääkekannabista nuorille potilaille, eikä pahoista mielenterveysongelmista kärsiville.
Haittavaikutuksia erityisesti tottumattomille
Lääkekannabiksen annostuksen säätäminen voi olla vaikeaa, arvioi farmakologian professori Esa Korpi Helsingin yliopistosta. Hänen mukaansa kannabikseen tottumattomilla haittavaikutukset voivat olla häiritseviä.
Korpi arvioi, että kannabista aiemmin käyttäneillä haittavaikutukset voivat olla lievempiä ja kokemukset siten positiivisempia.
Kannabiksen lääkekäyttöä ei ole tutkittu kovin paljon.
- Siitä tiedetään kuitenkin riittävästi myyntiluvan myöntämiseen, vakuuttaa Fimean lääkevalmisteiden arvioinnista vastaava johtaja Erkki Palva.
Esa Korpi toivoo, että kannabiksen lääkekäytön tutkimuksessa onnistuttaisiin kehittämään lääkeaineita, joilla olisi nykyisiä pitempi vaikutusaika ja tarkempi vaikutusalue. Kannabiksessa on yli 500 biologisesti aktiivista molekyyliä. Tarkalleen kannabiksen kaikkia vaikutusmekanismeja ei edelleenkään tunneta.
Korpi arvioi, että kannabiksen lääkekäyttötutkimuksessa voi vielä löytyä yllätyksiä. Kovin yllättäviä riskejä hän ei lääkekannabiksen käytöstä odota seuraavan, koska lääkekannabiksen määrääminen pysyy erikoislääkäreiden käsissä ja he voivat seurata läheltä, miten potilaat lääkkeeseen reagoivat.
- Kannabista on käytetty päihtymistarkoituksessa niin kauan, että sen riskit ovat melko hyvin tiedossa.
Katukauppaankin lääkekannabis voi päätyä. Lääkkeessä kannabiksen huumaavia vaikutuksia on kuitenkin pyritty vähentämään verrattuna katukaupassa myytävään kannabikseen. Lisäksi kova hinta vähentänee lääkkeen houkuttelevuutta katukaupassa.
Neurologien lääkevalikoimaan
Myyntiluvan on saamassa kauppanimellä Sativex myytävä suusuihke. Se sisältää kahta kannabinoidia - kannabidiolia ja tetrahydrokannabinolia.
Valmiste on saamassa myyntiluvan MS-tautiin liittyvän spastisuuden hoitoon. Lääkettä saavat määrätä neurologit ja se kuuluu huumausainereseptillä määrättäviin lääkkeisiin.
Miksi juuri Sativex saa myyntiluvan, Fimean Erkki Palva?
- Siksi, että sille on haettu myyntilupaa. Muille lääkekannabisvalmisteille myyntilupaa ei ole haettu.
Lääkkeen sairausvakuutuskorvauksesta päättää lääkkeiden hintalautakunta myöhemmin, mikäli lääkkeelle haetaan korvattavuutta.