Lääke tehoaa levottomiin jalkoihin
Dopamiiniagonistit ja epilepsialääkkeet tuovat avun levottomiin jalkoihin, mutta haittavaikutukset ovat yleisiä.
Dopamiiniagonistit pramipeksoli, ropiniroli ja rotigotiini sekä epilepsialääkkeet gabapentiini ja pregabaliini ovat tehokkaita levottomat jalat -oireyhtymän hoidossa, todetaan JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistussa katsauksessa.
Meta-analyysissa huomioitiin 29 satunnaistettua tutkimusta, joissa tarkasteltiin päivittäisen lääkityksen ja lumehoidon vaikutuksia vähintään 4 viikon ajan.
Oireiden voimakkuus puolittui 61 %:lta dopamiiniagonisteja tai gabapentiinia/pregabaliinia saaneista potilaista. Lumeverrokkiryhmissä vastaavan avun sai 37–41 % potilaista. Dopamiiniagonistien käytön todettiin myös parantavan unen laatua ja elämänlaatumuuttujia.
Haittavaikutukset olivat yleisiä kummankin lääkeryhmän käyttäjillä. Dopamiiniagonisteja saaneilla esiintyi pahoinvointia, oksentelua ja uneliaisuutta. Gabapentiini ja pregabaliini aiheuttivat puolestaan uneliaisuutta, tasapainovaikeuksia ja huimausta.
Tutkittavat potilaat olivat aikuisia ja lähes kaikki valkoihoisia. He olivat kärsineet levottomista jaloista pitkään ja heidän oireensa vaihtelivat kohtalaisista erittäin vaikeisiin. Tutkijoiden mukaan tuloksia ei voidakaan suoraan yleistää muunlaisiin potilasryhmiin.
Tutkijat huomauttavat, että kliinikoiden ja potilaiden tulisi olla tietoisia hoidon voimakkaasta lumevaikutuksesta. He myös muistuttavat, että lääkkeiden vaikuttavuus saattaa heiketä ajan kuluessa, mikä on pitkäaikaisissa seurantatutkimuksissa näkynyt lääkityksen keskeyttämisen yleisyytenä.
Tiina Lautala
Kuva: Panthermedia