Ajan­kohtai­sta

Lääkärit vastustavat yhä Asteria

Uuden potilastietojärjestelmän riskit on arvioitu väärin, kuuluu tuomio Siun Sotessa.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP
Kansikuva
Adobe/AOP

Neljän sairaanhoitopiirin potilastietojärjestelmähankinta Aster on edennyt ratkaisuvaiheisiin.

Osallistujat tekevät lopulliset päätöksensä loppukesän ja alkusyksyn aikana. Ensimmäinen on Etelä-Savon Essote. Sen valtuusto päättää asiasta 26. elokuuta. Pohjois-Karjalan Siun Sotella päivä on sama.

Syyskuun puolivälissä päätöksen tekee Vaasan ja lokakuussa Keski-Suomen sairaanhoitopiiri.

Jokaisen sairaanhoitopiirin päätös on ratkaiseva, koska jos yksikin putoaa kelkasta, nykyinen kilpailutus kaatuu. Tarjouskierros olisi aloitettava alusta.

Asterin kustannukseksi on ilmoitettu 286 miljoonaa euroa kymmenelle vuodelle. Toimittajaksi on valittu yhdysvaltalainen Cerner.

Aster niputtaa perus- ja erikoissairaanhoidon ohella järjestelmään hammashoidon ja sosiaalitoimen asiakastiedot. Aster korostaa verkkosivuillaan, että nykyistenkin järjestelmien ylläpito ja kehittäminen maksaisi, joten todellinen lisäkustannus olisi 20–25 prosenttia hinnasta.

Lääkärit takajaloillaan

Siun Sotessa 44 lääkäriä ilmaisi viime vuonna julkisesti tyytymättömyytensä ratkaisuun.

Sanomalehti Karjalaisessa julkaistussa kirjoituksessa (maksumuurin takana) he vaativat hankinnasta luopumista ja kotimaisten vaihtoehtojen uutta tarkastelua.

Suurimpia pelkoja ovat, että uudistus romahduttaa tuottavuuden, vaikeuttaa lääkärien työtä ja vaarantaa potilasturvallisuutta. Cernerin järjestelmä rinnastetaan Uudenmaan Apottiin. Käyttötapa on rakenteinen, ja näkymiä pidetään sekavina.

Pelkoja lisää yhdysvaltalaisuus. Cernerin järjestelmän uskotaan taipuvan huonosti pohjoismaiseen terveydenhuoltoon.

Mielipiteet ennallaan

Tuoreessa, 14 lääkärin laatimassa raportissa mielipiteet ovat ennallaan.

– Riskit on arvioitu väärin. Punaiseen suurimman riskin luokkaan on merkitty lähinnä muutosvastarinta, kuvaa vatsaelinkirurgian apulaisylilääkäri Lauri Pautola.

Kokemukset Apotista todistavat Pautolan mukaan vakavista piiloriskeistä, joita ei ole Asterissa kunnolla selvitetty. Ruotsin Skånessa pilvipohjainen Cerner on törmännyt tietoturvaongelmiin.

Pautola ihmettelee kotimaisten toimittajien sivuuttamista. Esimerkiksi Esko-järjestelmä, joka Lääkäriliiton kyselyssä sai käyttäjiltä parhaan arvosanan, on laajenemassa riittävän nopeasti perusterveydenhuoltoon ja sosiaalitoimeen.

– Esko ei vaatisi uutta kilpailutusta. Riittäisi mennä muiden sairaanhoitopiirien rinnalle osakkaaksi, ja tehdä sisäinen hankinta.

Lue myös

Toimittajan vaihtaminen on mahdollista. Cerner-sopimuksessa on pykälä, jonka mukaan hankinta on sitova vasta marraskuun lopun jälkeen.

Siun Soten johto on luvannut vastauksia lääkärien raporttiin alkuviikolla.

Kirja vielä kesken

Asterin johtaja Simo Reipas ymmärtää lääkärien huolet.

– Lääkärit ovat tärkeä käyttäjäryhmä ja heitä kuunnellaan vakavuudella. Henkilökunta pidetään tiiviisti mukana suunnittelussa ja käyttöönotossa.

Aster poikkeaa Apotista muun muassa niin, ettei sen ympärille tule Apotin kaltaista organisaatiota. Toteutusvastuu jää Cernerille. Työnkulut suunnitellaan itse ja ohjelmisto mukautuu toimintoihin Epiciä joustavammin.

– Teemme myös yhteistyötä Apotin kanssa ja otamme heidän kokemuksistaan oppia, Reipas sanoo.

Reipas pitää lääkäreiden kritiikkiä osin epäoikeudenmukaisena.

– Lääkärit ymmärrettävästi katsovat hanketta oman erikoisalansa kautta. Aster on laajempi ja alkuvaiheissa. Ei kirjallisuuskriitikkokaan arvostele keskeneräistä teosta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030