Lääkäriliitto huolissaan: Nykyinen neuvottelu- järjestelmä ontuu
Suomen Lääkäriliitto on huolissaan siitä, että nykyinen neuvottelujärjestelmä ontuu. Lääkärilakon pitkittyminen on oire neuvottelujärjestelmän toimimattomuudesta. Tämä saattaa johtaa paikallisten sopimusten yleistymiseen.
Lääkäriliitto on huolissaan julkisen terveydenhuollon eriarvoistumisesta paikallisten sopimusten takia. Käytännössä asia tarkoittaa sitä, että kunnat kilpailevat keskenään lääkärikunnasta. Tämän seurauksena terveydenhuollon palvelutuotanto eriarvoistuu.
Valtakunnallinen, keskitetty virkaehtosopimusjärjestelmä turvaa potilaiden tasa-arvon, koska kaikilla paikkakunnilla työ olisi yhtä houkuttelevaa lääkäreille. Paikallinen sopiminen on lääkäreiden kannalta edullista, mutta se uhkaa aiheuttaa suurta eriarvoisuutta kansalaisten terveyspalvelujen saannissa.
Jo nyt on Suomessa tehty sairaanhoitopiireissä paikallisia sopimuksia lääkärien palkoista. Viime syksynä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä joutuivat nukutuslääkärit irtisanoutumaan alhaisen palkkauksen ja huonojen työolosuhteiden takia. Tämän seurauksena työnantaja päätti lisätä lääkärien lukumäärää ja parantaa palkkausta, jotta se voisi kilpailla jatkossa työvoimasta.
Vastaavaa paikallista palkkojen korottamista on tehty mm. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä. Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:ssa on valmisteltu malli palkkojen korottamiseksi.
Myös Suomen Kuntaliitto on todennut tuoreessa julkaisussaan Sairaanhoitopiirien ja sairaaloiden vuosi 2001, että tänä vuonna erikoislääkärien saaminen työhön omaan sairaalaan on monen sairaalan avainstrategia ja -tavoite. Esimerkiksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin osalta on todettu, että uudistuvalla henkilöstöpolitiikalla pyritään kehittämään myös palkkapolitiikkaa kannustavampaan suuntaan ja turvaamaan osaavan henkilöstön rekrytointi tulevaisuudessa.