Lääkärilakko Tampereella Kaupunki taipui suojelutyön palkkaan
Tampereen yliopistollisen keskussairaalan 29 anestesialääkäriä (kokonaisvahvuus 44) asteli lääketieteen kandidaattien kunniakujassa sairaalan aulaan. Valkoiset takit riisuttiin, ja lakkopäällikkö, osastonlääkäri Timo Rinne ilmoitti klo 12.00 lakon alkaneeksi.
- Viime hetkiin odotimme, että sopimus syntyisi. Vaikka lakon mahdollisuus on ollut ilmeinen, oletimme kuitenkin tilanteen selkiytyvän. Sopijaosapuolien välillä näyttää olevan syvä kuilu, joten pitkään lakkoon on syytä varautua, totesi Rinne ulosmarssin jälkeen.
Kaupungin Hatanpään päivystysasemalle työhön jäävien lääkärien palkkauksesta käytiin maanantaina neuvotteluja lakon alkamiseen asti. Kiista palkkakiistassa ratkesi 50 minuuttia ennen lakkoa. Tampereen sosiaali- ja terveystoimi vahvisti, että ilta- ja yöpäivystyksessä oleville lääkäreille maksetaan suojelutyön aikana potilaskohtaiset hoitopalkkiot.
TAYS:ssa lakossa ensimmäisellä viikolla ovat anestesia- sekä laboratoriolääkärit. Toisella lakkoviikolla vuorossa ovat kirurgit, sisätautilääkärit, neurologit, keuhkolääkärit. Lakossa kolmannella viikolla ovat gynekologit, röntgen- ja silmälääkärit. Lakko toteutetaan suppeana porrastetusti kolmen viikon kierrolla. Lakon ulkopuolelle jäävät kokonaan lastentaudit, synnytykset, syöpä- ja veritaudit ja psykiatria.
Sekä Timo Rinne että TAYS:n pääluottamusmies, syöpätautien erikoislääkäri Hannu Pertovaara kertovat kannustavasta ilmapiiristä.
- Kenttä on ehjä ja tunnelmat korkealla. Myös hoitohenkilökunta tukee lääkäreitä ja suhtautuu tilanteeseen ymmärtäväisesti. Ainakaan vielä emme ole saaneet potilailta kielteistä palautetta. Lääkäreiden sopimusvaatimukset ovat perusteltuja, ja ihmiset tiedostavat tilanteen vakavuuden.
- Vaikuttaa siltä, että vieläkin lääkärien odotetaan tekevän vastuullista työtään lähes kutsumuksen varassa. Kuntasektorin kiristyneet työolosuhteet ajavat pätevää väkeä julkiselta sektorilta yksityispuolelle. Nuoret lääkärit kokevat tilanteen uhkaavana. Kohtuullinen palkka on yksi keino pitää lääkärit julkisessa terveydenhuollossa. Opiskelijamäärien nosto ei ole ainoa oikea lääke korjattaessa terveydenhuollon lääkärivajetta. Esimerkiksi Tampereella resurssit eivät riitä kouluttamaan lisää lääkäreitä. Tuemme lääkärilakkoa kaikin voimin. Kritiikkimme ei kuitenkaan kohdistu yliopistoon ja lääkärikoulutukseen, muistuttaa Santeri Aura, joka on Tampereen Lääketieteen Kandidaattiseuran hallituksen jäsen.