Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/1995 vsk 50 s. 1402

Lääkäri-työttömyys 28.2.95 tilastoin

Helmikuun lopussa oli työvoimatoimistoihin ilmoittautunut 479 lääkäriä työttömiksi työnhakijoiksi. Vastaavasti vapaita lääkärityöpaikkoja oli ilmoitettu työvoimatoimistoihin 58. Työvoimatoimiston koulutusluokituksen mukaisesti työnhakijat/vapaat työpaikat jakautuivat seuraavasti: Lääketieteen kandidaatit 77/29, lääketieteen lisensiaatit 345/10, erikoislääkärit 29/19, lääketieteen tohtorit 28/-.

Alueellisesti tarkasteltuna työttömiä lääkäreitä oli eniten Uudenmaan, Turun ja Hämeen työvoimapiireissä (yhteensä 315 henkilöä). Nuorista työttömistä lääkäreistä moni hakee erikoistumisvirkaa, mikä osaltaan selittää työttömyyden keskittyvän yliopistokaupunkien tuntumaan.

Työttömyyden kesto on lääkäreillä hieman noussut. Helmikuun lopun poikkileikkaustilanteessa työttömyys oli jatkunut keskimäärin 166 vrk eli yli viisi kuukautta. Joukossa on pitkäaikaistyöttömiä, jotka nostavat keskiarvoa; mediaani kaikilla lääkäreillä on 90 vrk ja lääketieteen lisensiaateilla 66 vrk. Työvoimatoimiston tilastoimaa työttömyyden kestoa ei katkaise alle kuukauden mittaiset satunnaiset työt, joten lääkäreillä tosiasiallinen "työttömyyden kesto" lienee tilastoja valoisampi.

Nuorten suhteellinen osuus työttömistä on huomattavasti suurempi kuin lääkärikunnassa keskimäärin. 60 prosenttia työttömistä työnhakijoista oli alle 35-vuotiaita. Kaikista lääkäreistä alle 35-vuotiaiden osuus on vastaavasti 25 prosenttia. Nuoria naisia työttömyys kohtaa hieman useammin kuin miehiä. Alle 35-vuotiaista lääkäreistä 60 prosenttia on naisia, vastaava prosenttiosuus työttömistä alle 35-vuotiaista lääkäreistä on 63.

Lääkärien työttömyyskassa

Stina Lundström

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030