Lääkäreiden rekrytointi Espanjaan tyrmätään
Lääkäriketju Mehiläinen on rekrytoimassa lääkäreitä koronakriisin koettelemaan Espanjaan. Lääkäriliitto tyrmää ajatuksen.
Lääkäriketju Mehiläinen on tiedustellut sisäisesti lääkäreiden ja hoitajien kiinnostusta lähteä auttamaan espanjalaisia kollegoita koronaepidemian kanssa.
– Lääkäreiden verkostojen kautta olemme saaneet myös yhteydenottoja Mehiläisen ulkopuolisilta ammattilaisilta, täsmentää sähköpostissa Mehiläisen ulkoisesta viestinnästä vastaava johtaja Laura Martinsuo.
Martinsuo jatkaa, että kyseessä ei ole ollut varsinainen rekrytointikampanja. Lisäksi päätöstä asian suhteen ei ole vielä tehty.
– Mikäli asiaa edistettäisiin, olisi kysymys todennäköisesti alle kymmenen ammattilaisen joukosta. Meiltä on pyydetty apua sieltä, missä hätä on suurin ja me halusimme katsoa, onko meidän mahdollista auttaa.
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo, että Suomella ei ole varaa lähettää lääkäreitä ulkomaille tässä tilanteessa. Kaikkien panos tarvitaan nyt täällä tehohoitopaikkojen lisäämisessä, vuodeosastojen perustamisessa ja henkilökunnan kouluttamisessa koronavirustilanteen pahenemisen vuoksi.
– Epidemia on voimakkaassa kasvussa Suomessa. Nyt ei ole se hetki, että osaajat lähtevät muualle, hän kiteyttää.
Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää kertoo Ylelle, että lääkärit ja hoitajat tekisivät todennäköisesti määräaikaisen, mahdollisesti kahden viikon työsopimuksen paikallisen terveydenhuollon järjestäjän kanssa. Järvenpään mukaan Espanjan kansallinen lentoyhtiö kuljettaisi heidät veloituksetta maahan. Työpaikkana olisivat sairaalat pääkaupunki Madridissa.
Järvenpään mukaan esimerkiksi lääkärit hyötyisivät koronapandemian hoidosta saatavasta kokemuksesta.
On tiedossa, että Italia ja Espanja ovat koronaepidemian suhteen paljon pahemmassa tilanteessa kuin Suomi. Myllymäen mukaan muutama suomalainen lääkäri ei kuitenkaan ratkaise Espanjan tilannetta.
– On muistettava, että kahden viikon työkeikka Espanjassa tarkoittaa neljää viikkoa huomioiden paluukaranteeni. Silloin näiden lääkäreiden työpanos on pois meiltä juuri, kun epidemiapiikki on odotettavissa.
– Kyllä kokemusta tämän potilasryhmän hoitamisesta tulee olemaan tarjolla kohta kotimaassakin, Myllymäki jatkaa.
Järvenpää kertoo Ylen haastattelussa, että kiinnostuneita lähtijöitä on jo löytynyt.
STM vetoaa kuntiin
Sosiaali- ja terveysministeriössä ei haluta ottaa kantaa yksittäisten yritysten rekrykampanjoihin.
STM kuitenkin vetoaa samalla kuntiin ja kuntayhtymiin, jotta ne eivät lomauttaisi esimerkiksi hoitohenkilöstöään tässä tilanteessa.
– Meillä on se näkemys, että hoitohenkilöstöllä on täysityöllisyys Suomessa. Tässä tilanteessa vedotaan kuntiin, että eivät lomauttaisi hoitohenkilöstään. Jotkut kunnat ovat lähteneet lomauttamaan erilaista syistä kuten kiireettömän hoidon purkamisen nojalla, sanoo STM:n ylijohtaja Päivi Sillanaukee.
Ministeriössä ei haluta vetää suoraa viivaa lomautusten ja kiinnostuksen suhteen ulkomaille suuntautuvasta pestistä.
– Pidämme tärkeänä, että hoitajat pysyisivät töissä Suomessa, että eivät ainakaan lomautusten takia ole tarvetta lähteä katselemaan töitä muualta.
Juttua täydennetty 27.3. klo 15.43 Päivi Sillanaukeen kommenteilla.
Juttua täsmennetty 27.3. klo 18.33 Laura Martinsuon kommenteilla.