Lääkäreiden äänikuningas iloitsee valtuustopaikasta
Kolmannelle kaudelle Muuramen kunnanvaltuustoon päässyt Ville Väyrynen miettii vielä maakuntavaalien ehdokkuutta.
Gastrokirurgi Ville Väyrynen sai kotikuntansa Muuramen äänistä 8,3 prosenttia. Se oli myös yksi suurimmista lääkäriehdokkaiden saamista ääniosuuksista.
Kolmannelle valtuustokaudelle hakenut Väyrynen matkusti vaalipäivänä kotiin Tanskasta, jossa hän osallistui poikansa kanssa dramaattisia käänteitä saaneeseen Tanska-Suomi-jalkapallo-otteluun.
Ensimmäisiä ääntenlaskun tuloksia tippui puhelimitse automatkalla kotiin. Väyrysen sisko soitti ja kertoi 211 ennakkoäänestä.
Hän ei ollut uskoa hyvää tulosta, mutta lopulta äänimäärä kasvoi 368:aan, mikä oli eniten koko kunnassa.
Asioihin pystyy vaikuttamaan
Ville Väyrynen päätyi kunnallispolitiikkaan alun perin naapurin ehdotuksesta.
– Valtakunnan politiikassa en ole ollut mukanakaan, mutta paikallispolitiikassa, varsinkin pienessä kunnassa, se on aika sovinnollista ja asioihin keskittyvää. Tulee vaikutelma, että jonkin verran pystyy asioihin vaikuttamaankin.
Mitään yksittäistä saavutusta hän ei pysty nimeämään.
– Kaikki on yhdessä tekemistä, neuvottelua, kompromissia ja demokratiaa.
Lääkäritausta on vaikuttanut siihen, että hän on kunnan sote-palvelut tuottavan Muuramen Hyvinvointi -liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja. Oma työpaikka on Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä.
Hän löytää suosiolleen kolme syytä. Hän arvelee, että monen mieleen jäi näkyvä kampanjointi eduskuntavaaleissa kaksi vuotta sitten, vaikka kansanedustajan paikka jäi saamatta. Hän on ollut esillä myös kirurgian keskittämiseen liittyvissä kannanotoissa.
Kolmas asia oli, että Muuramessa oli hänen lisäkseen vain yksi toinen terveydenhuollon ammattilainen ehdolla.
– Siitä varmaan tuli sellaisia ääniä, jotka tulivat ilmaiseksi henkilöstä riippumatta.
Äänimäärä tuo uskottavuutta
Hyvän äänimäärän hän arvioi vaikuttavan positiivisesti esimerkiksi neuvotteluihin tärkeistä puheenjohtajuuksista. Hän toivoo, että äänimäärä tuo uskottavuutta. Aiemman kokemuksen hän uskoo myös auttavan.
– Ehkä sitä saa yhtä pykälää enemmän ääntänsä kuuluviin.
Juuri nyt Muuramen politiikassa on pinnalla tilinpäätösjupakka, joka on näkynyt paikallisessa mediassa. Asiaan ei liity väärinkäytösepäilyjä, mutta tilintarkastaja päätyi esittämään tili- ja vastuuvapauden osittaista epäämistä, kun valtuuston budjetista oli kohdennettu varoja epätarkasti. Valtuusto äänesti epäämisen kumoon, ja jälkipyykin pesu jatkuu vielä.
Myös perusopetuksen ja erityisopetuksen resurssit puhuttavat tällä hetkellä muuramelaisia.
– Kun nyt näyttää, että valitettavasti sote-asiat lähtevät meiltä, niin opetuspuoli on melkeinpä se suurin asia.
Mieluisinta valtuustotyössä on asioiden valmistelu lautakunnissa.
– Puhtaasti valtuustotyössä tulee välillä tunne, että on vähän kumileimasimena. Vaikuttamistyö tehdään lautakunnissa. Se on se paras osa.
Myös esimerkiksi liikelaitoksen johtokunnan työ on hänelle mieleen.
Hän on päässyt myös tutustumaan eri alojen ihmisiin sekä omassa kunnasta ja puolueesta että muualta, ja ylipäätään ihmisiin, joihin ei todennäköisesti muuten törmäisi.
– Tykkään siitä kovasti.
Väyryseltä menee normaalissa tilanteessa keskimäärin yksi ilta viikossa politiikan parissa, vaalien alla enemmän.
Maakuntavaalit mietityttävät
Väyrynen on pohtinut, asettuako ehdolle sote-uudistukseen liittyvissä maakuntavaaleissa. Jos sote-uudistus menee läpi aiotussa aikataulussa, vaalit pidetään ensi vuoden alussa.
Maakuntaveroon liittyvä epäselvyys himmentää kiinnostusta lähteä ehdolle.
– Riippumatta onko sen kannalla vai sitä vastaan, kaikkein karmein tilanne on lähteä ehdokkaaksi tietämättä, tuleeko se työkaluksi vai ei.
Se tarkoittaa, että maakuntavaltuutetun rooli on tällä hetkellä epäselvä
Päätös on vielä tekemättä.
Hän ei myöskään tiedä, asettuuko ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa.
– Pitää katsoa viimeistään vuoden päästä, mitä tekee. Jos sinne päätyy lähtemään, tämä on erittäin hyvä pohja sille.
Korjaus 16.6. kello 14.54: Ville Väyrysen ääniosuus oli yksi suurimmista lääkäriehdokkaiden saamista, ei suurin kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Suurin Lääkärilehden tiedossa oleva ääniosuus on rääkkyläläisellä Tapio Hämäläisellä, 8,9 prosenttia. Hän oli ehdolla Vasemmistoliiton listoilla.
Lääkäriehdokkaiden vaalimenestystä on käsitelty tässä jutussa.