Lehti 38: Ajan­kohtai­sta 38/2000 vsk 55 s. 3779

Kuntotestauksen kirjavat markkinat

Kuntotestaus on nopeasti kasvava ala. Yritykset tarjoavat työntekijöilleen kuntotestausta tyky-toimintana, ja useimmiten testauspalvelut ostetaan ulkopuoliselta palvelun tarjoajalta. Testaus suoritetaan yleensä koulutetun henkilön valvonnassa, mutta testattavien määrän kasvaessa ja keski-iän noustessa on herännyt kysymys testaajan ammattitaidosta ja kyvystä hallita mahdollisia ongelmatilanteita.

Kuntotestejä suoritetaan maassamme pääasiassa joko terveydenhuollon laitoksissa tai muuna testaustoimintana. Terveydenhuollon laitoksissa testit ovat viranomaisvalvonnan alaisia ja testin suorittajan ammattitaitoa ja testaustilanteessa huomioon otettavia turvallisuusnäkökohtia koskevat tarkat säädökset. Muu testaustoiminta tapahtuu sen sijaan väljemmän lainsäädännön ja valvonnan puitteissa, eikä vastaavaa viranomaisohjaukseen perustuvaa järjestelmää ole käytössä. Kuitenkin suuri osa testeistä tehdään juuri valvomattomissa laitoksissa ja useimmiten testattavan omalla vastuulla.

Jyväskylän yliopiston tutkijat kartoittivat mitkä ammattiryhmät suorittavat kuntotestauksia ja kuinka paljon koulutusta nämä ryhmät ovat saaneet testien tekemistä varten. Lisäksi tarkasteltiin testien sisältöä ja keskinäistä vertailukelpoisuutta.

Kartoituksessa todettiin, että testaajat ovat yleensä fysioterapeutteja, liikunnanohjaajia, lääkäreitä tai liikunnanopettajia. Vaikka testauksia tekeekin yleensä melko perusteellisen ammattikoulutuksen saanut henkilö, on hänen peruskoulutuksessaan erityisesti kuntotestaukseen liittyvät tuntimäärät melko vähäisiä ja sisällöltäänkin erilaisia. Varsinainen kuntotestauksen koulutuslinja on maassamme ainoastaan Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksessa.

Lue myös

Testaustilanteessa testattava joutuu usein ponnistelemaan submaksimaalisella teholla, jolloin esim. piilevät sairaudet voivat tulla esiin. Kartoituksesta ilmeni, että kuntotestauksesta aiheutuviin riskeihin ja niiden tunnistamiseen liittyvä koulutus oli vähäistä. Kuntotestauksen tulosten perusteella testattaville kuitenkin laaditaan yksilöllinen ohjelma rasitustasoineen ja toistokertoineen.

Vaikka riskitilanteita sattuu testauksen yhteydessä äärimmäisen harvoin, ovat tutkijat huolissaan testaajakoulutuksen kirjavasta tasosta ja testaajien valmiudesta toimia oikein hätätilanteessa, varsinkin kun testattavat ovat yhä iäkkäämpiä ja huonokuntoisempia.


Kirjallisuutta
1
Lähde: Helimäki E, Keskinen KL, Alén M, Komi PV, Takala TES. Kuntotestaus Suomessa. Jyväskylän yliopisto, liikuntabiologian laitoksen julkaisuja ja selvityksiä. Jyväskylä 2000.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030