Kuntaliiton puheenjohtaja Jorma Seppänen: Ongelmaan on herätty, mutta rahat eivät vielä riitä
Kunnista jää eläkkeelle 130 000 ihmistä kymmenen vuoden kuluessa. Kuntien etujärjestö Kuntaliitto julkisti viime viikolla ehdotukset työvoiman saatavuuden turvaamiseksi.
Tärkeiksi koetaan työsuhteiden vakinaistaminen ja koulutuksen tarjoaminen. Palkkausjärjestelmiä tulisi Kuntaliiton mukaan kehittää siten, että ne tukisivat toiminnan tuloksellisuutta ja motivoisivat henkilökuntaa ja olisivat kilpailukykyisiä.
Kunnallinen työmarkkinalaitos on kuitenkin pitäytynyt tupon linjoilla eikä ole suostunut merkittäviin kuoppakorotuksiin. Ovatko juhlapuheet ja teot ristiriidassa kuntasektorilla, Kuntaliiton puheenjohtaja Jorma Seppänen?
- En koe ristiriitaa, sillä Kuntaliitto katsoo tässä paperissa enemmän tulevaisuuteen kuin juuri tähän akuuttiin hetkeen. Puhumme nyt kuntasektorin houkuttelevuudesta kymmenen vuoden perspektiivillä.
Pitäisikö palkkoja siis korottaakin vasta kymmenen vuoden kuluttua. Mistä työntekijöitä sitten enää saadaan, jos heidän nyt annetaan liukua muualle?
- Luonnollisesti toimiin on ryhdyttyvä pian. Tähän asti kuntien taloudelliset voimavarat eivät ole mahdollistaneet esimerkiksi palkkauksen jälkeenjääneisyyden korjaamista. Nyt työntekijäpulaan on herätty, mistä tämä kannanottomme on selvä osoitus; meillä on tahto ryhtyä tekemään parannuksia.
Välittyykö tämä tahto myös Kunnalliselle Työmarkkinalaitokselle?
- Kuntaliitto odottaa tähän kannanottoonsa lausuntoa kevättalven aikana sekä KT:lta että Kuntien Eläkevakuutukselta. Pitää kuitenkin muistaa, että KT hoitaa palkkaneuvotteluja itsenäisesti sille lainsäädännössä suodun asemansa turvin. KT:n mielestä palkkojen kuoppakorotuksiin ei ole viime vuosina ollut mahdollisuuksia.
Eikö kunnilla ole mitään sananvaltaa siinä, millaisilla työ- ja virkaehtosopimuksilla heidän väkensä töitä tekee?
- Välillisesti sananvaltaa on, mutta viime vuosinahan kunnat ovat joutuneet antamaan KT:lle tiukat raamit, joissa neuvotteluja käydään. Varmasti lähitulevaisuudessa joudutaan keskustelemaan KT:n kanssa strategisista linjauksista, kun kuntien talous ehkä hieman kohentuu.
- Kuntien taloudellista asemaa sanelevat myös valtiovarainministeriön näkemykset, ja parhaillaan Kuntaliitto käy valtion edustajien kanssa kehysneuvotteluja vuodesta 2002. Toivottavasti yhteistä tahtoa löytyy, jotta kunnissa saadaan pätevää työvoimaa pidettyä.