Ajan­kohtai­sta

Koulutus kannattaa ottaa omaan hanskaan

Etelä-Savossa kroonistuneen lääkäritilanteen hoitoon on nyt otettu uudet lääkkeet käyttöön: terveyskeskukseen perustettiin koulutukseen erikoistuneen ylilääkärin vakanssi. Yksi Suomen ensimmäisistä koulutusylilääkäreistä aloitti virassaan viime lokakuussa.

Etelä-Savossa kroonistuneen lääkäritilanteen hoitoon on nyt otettu uudet lääkkeet käyttöön: terveyskeskukseen perustettiin koulutukseen erikoistuneen ylilääkärin vakanssi. Yksi Suomen ensimmäisistä koulutusylilääkäreistä aloitti virassaan viime lokakuussa.

Miksi lääkäreiden koulutusta kehittämään tarvitaan ylilääkäri?

– Luennoitsijoita voi hankkia kuka tahansa, mutta substanssin ymmärtäminen on tässä työssä erittäin tärkeää. Tarvitaan myös kokemusta esimiestyöstä ja näkemystä erityisesti nuorten lääkäreiden koulutustarpeista, sanoo LT, koulutusylilääkäri Jouko Hänninen Mikkelin terveyskeskuksesta.

Hännisen työviikosta kaksi päivää on varattu koulutustehtäviin: täydennys- ja erikoistumiskoulutusten suunnitteluun, toimipaikkakoulutusten järjestämiseen, perehdyttämiseen, tutorien ohjaukseen sekä terveyskeskuksen koulutusrakenteiden kehittämiseen. Toimenkuvaan kuuluu myös esimiestehtäviä sekä yksi päivä kliinistä työtä. Kuopion yliopiston suuntaan yhteistyö on yhä tiiviimpää, tuleehan sieltä puolet viran rahoituksesta.

– Suunnittelen tilaisuudet työntekijöiden ajankohtaisten tarpeiden mukaan. Kevään koulutuskalenterissa on mm. opastusta Terveysportin käytöstä, lasten ja nuorten depression hoidosta sekä kutsuntatarkastuksista.

Jouko Hännisen mukaan lääkäreiden kannattaa ottaa koulutus omaan haltuunsa. Osaamiskartoitus ja osaamisen johtaminen kuuluvat terveyskeskuksen tulevaisuuteen. Koulutukset järjestetään omalla työpaikalla. Moni kouluttaja tulee Mikkelin seudulta.

– Lääkefirmojen järjestämä koulutus on hyvin korkealaatuista, mutta ei kovinkaan kattavaa. Vastakaikua tuskin saisi, jos kertoisi tarpeesta saada koulutusta monisairaiden vanhusten lääkesaneeraukseen.

Jouko Hänninen tietää mihin tehtävään lähti. Vuodesta 1992 Hänninen on ohjannut yleislääketieteeseen erikoistuvia. Täydennyskoulutusta hän on aikaisemmin järjestänyt yleislääkäreiden aluekouluttajana ja Duodecimin Mikkelin paikallisosaston puheenjohtajana. Myös monipuolisesta yliopistomaailman tuntemuksesta on hyötyä uudessa tehtävässä.

– Työvoimatilanteen uskon helpottuvan parin kolmen vuoden sisällä. Terveyskeskuksen 42 virasta on tällä hetkellä täyttämättä toistakymmentä. Väestövastuujärjestelmä on Mikkelissä nyt purettu ja Pankalammen pääterveysaseman päivystys siirtyy Mediverkon hoidettavaksi maaliskuussa.

Koulutusylilääkäri Hänninen uskoo, että koulutuksen ansiosta lääkärit tulevat viihtymään Mikkelissä yhä paremmin ja pidempään.

– Kesälomasijaisuuksia on jo kyselty, ja se on hyvä merkki se. Tavoitteenamme on kehittää Mikkelistä haluttu eurokoulutus- ja erikoistumispaikka.

Kerttuli Punkari

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030