Ajan­kohtai­sta

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan toiminta alkoi sujuvasti

Poliklinikalla tehdään tutkimustyötä osana kansainvälistä yliopistosairaalaverkostoa.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
ADOBE/AOP
Kansikuva
ADOBE/AOP

Husissa kesäkuun alussa toimintansa aloittaneella koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla hoidetaan koronaviruksen pitkäaikaisoireista kärsiviä potilaita.

– Valtavaa ruuhkaa ei ole ollut. Olemme pystyneet ottamaan lähetetyt potilaat hyvin vastaan, kertoo ylilääkäri Helena Liira tiedotteessa.

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalle pääsee hoitoon lääkärin lähetteellä, jos potilaalla on osoitettu koronavirusinfektio ja pitkäaikaisoireita vähintään kolmen kuukauden ajan. Toiminta on käynnistynyt kesän aikana sujuvasti.

Liiran mukaan pitkäaikaisista koronavirusoireista kärsivien potilaiden oirekirjo on samankaltainen kuin muualla maailmalla.

Kohorttitutkimus on menossa

Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireista ei ole vielä paljoa tutkimustietoa. Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikalla tehdään lääketieteellistä tutkimustyötä aktiivisena osana kansainvälistä yliopistosairaalaverkostoa sekä Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa.

Liira toteaa, että käynnissä on jo kohorttitutkimus, jossa tutkitaan potilaiden toimintakykyä, ennustetta ja niihin vaikuttavia tekijöitä, sairauden kulkua ja paranemista.

– Tutkimus on vapaaehtoinen, ja toistaiseksi potilaat ovat mielellään osallistuneet siihen. Tutkimuksen kuuluu toimintakykyä, oireita, psyykkistä jaksamista, elämänlaatua, unta ja resilienssiä koskevia kyselyitä sekä toimintakyvyn mittauksia.

Lue myös

Lisäksi poliklinikalla on suunnitteilla koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden mekanismia selvittäviä tutkimuksia. Viruksen tiedetään voivan aiheuttaa monenlaisia elin- ja kudosvaurioita, mahdollisesti myös autoimmuunireaktioita ja autonomisen hermoston häiriöitä.

– Seuraamme tiiviisti myös kansainvälisiä tutkimuksia. Juuri valmistuneen brittitutkimusraportin mukaan koronavirukseen sairastuneista 1–5 prosenttia saa päivittäisiä toimia vaikeuttavia myöhäisoireita, jotka useimmiten kuitenkin väistyvät ajan myötä. Koronavirustartunnan pitkäaikaisoireet ovat todellinen terveysongelma ja suosittelemme rokotuksen ottamista myös tästä näkökulmasta, Liira sanoo tiedotteen mukaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030