Koronavirus ei näytä tarttuvan sikiöön
Raskaana olevat naiset eivät tämän hetkisen tiedon mukaan ole muita alttiimpia koronavirustartunnalle.
Miten uusi koronavirus (COVID-19) vaikuttaa raskaana oleviin naisiin ja syntymättömiin lapsiin? Virus on kiertänyt sen verran lyhyen aikaa, tietoa raskaana olevista ei vielä ole kertynyt laajasti. Tähänastisten tietojen mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, etteivät raskaana olevat naiset ole erityisen alttiita sairastumaan uuteen koronavirukseen. Muitakin hyviä uutisia on. COVID-19 ei näytä tarttuvan äidin kautta sikiöön. Niinpä myöskään viruksen aiheuttamia sikiövaurioita ei ole havaittu.
Yksikään raskaana oleva nainen ei ole kuollut koronavirukseen.
Virusta ei ole löytynyt istukasta, napanuoran verestä, lapsivedestä eikä äidinmaidosta, vaikka äidillä olisi tartunta.
Koronavirukseen sairastuneilla raskaana olevilla naisilla ei ole havaittu olevan suurentunutta keskenmenon riskiä. Joissakin tapauksissa raskaus on päättynyt ennenaikaiseen synnytykseen. Suurimmassa osassa näistä tapauksista synnytys on päätetty käynnistää ennenaikaisesti äidin terveydentilan vuoksi.
Royal College of Obstetricians & Gynaecologists on vastikään julkaissut ohjeistuksen, johon on kerätty tietoa ja toimintatapoja liittyen raskaana olevien koronavirusinfektioon sairastuneiden hoitoon.
Suomessa vastaavaa ei ole, ainakaan vielä, tehty.
– Jokaisella sairaalalla on omat varautumissuunnitelmansa ja ohjeet tarttuvaa tautia sairastavan synnyttäjän hoitoon, toteaa ylilääkäri Kaarin Mäkikallio TYKS:n Naistenklinikalta.
Koronavirus ei vaikuta tarttuvan erityisen helposti synnytyksen aikana. Niinpä äidin koronavirustartunta ei suoraan vaikuta synnytystavan valintaan.
– Päätökset tehdään yksilöllisesti tilanteen ja äidin kunnon mukaan.
Tällä hetkellä infektion ei myöskään katsota estävän imetystä, kun äiti huolehtii hyvästä käsihygieniasta ja käyttää kasvosuojaa. Brittiohjeistuksessa todetaan, että vastasyntyneen vointia on syytä seurata huolellisesti, jos synnyttäjällä on koronavirustartunta.
Mäkikallio painottaa, että uuden koronaviruksen vaikutuksista tiedetään vielä vähän. Tietoa saadaan koko ajan lisää. Niinpä myös ohjeistukset elävät ja niitä päivitetään jatkuvasti.