Koronaviruksen aiheuttaman taudin pitkäaikaisvaikutuksista tutkimus
Oletuksena on, että koronavirustauti saattaa jättää pysyviä vaurioita.
HUS:ssa on alkamassa seurantatutkimus, jossa selvitetään koronavirustaudin pitkäaikaisvaikutuksia keuhkoihin, elämänlaadulle ja työ- ja toimintakykyyn. Tutkimus tehdään HUS:n, Filhan ja Hengitysliiton yhteistyönä.
– Tiedämme jo nyt, että monet koronavirustautiin sairastuneet tarvitsevat seurantaa ja tukea. Tarvitsemme lisätietoa, jotta näihin ja mahdollisiin muihinkin ongelmiin voitaisiin puuttua nopeasti, sanoo tutkimusta johtava keuhkosairauksien erikoislääkäri, työelämäprofessori Tuula Vasankari Filhasta tiedotteessa.
Tutkimusaineistoon pyritään saamaan 300 potilasta, joita on hoidettu vuosina 2020–2021 HUS:n teho-, infektio- tai keuhko-osastolla koronavirusinfektion vuoksi. Tutkimuspotilaita seurataan vuoden ajan. Heidät jaetaan kahteen ryhmään: lievemmin sairastuneisiin ja vakavasti sairastuneisiin, jotka ovat tarvinneet tehohoitoa tai valvontatasoista hoitoa.
Vaikeammin sairastuneet kutsutaan keuhkojen röntgenkuvaukseen, keuhkojen toimintakokeisiin, hengitysilman typpioksidin mittaukseen ja oskillometriaan. Lisäksi lääkäri soittaa potilaalle hoitopuhelun. Tutkimukseen kuuluu myös kyselytutkimus.
Oletuksena on, että koronavirustauti saattaa jättää toiminta- ja työkykyä alentavia pysyviä vaurioita keuhkoihin sekä pitkäaikaisvaikutuksia elämänlaatuun.