Ajan­kohtai­sta

Koronatestikapasiteettia nostetaan huomattavasti

Koronavilkun käyttöönotto lisää testaustarvetta, sanoi kansliapäällikkö Kirsi Varhila tilannekatsauksessa.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Valtioneuvosto/Sami Perttilä
Kansikuva
Valtioneuvosto/Sami Perttilä

Koronaviruksen testauskapasiteettia nostetaan nykyisestä noin 13 000 päivätestausmäärästä noin 20 000:een.

Näin sanoi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila torstaina pidetyssä tilannekatsauksessa. Jos epidemiatilanne pahenee oleellisesti, kapasiteettia pitää nostaa 25 000:een, hän sanoi. Myös pikatestien käyttömahdollisuutta ja luotettavuutta selvitetään.

Varhila arvioi, että erityisesti koronasovelluksen käyttöönotto syyskuussa lisää testauksen tarvetta, kun ihmiset alkavat saada tietoa altistumisista. Koronasovelluksen nimi on Koronavilkku.

Myös influenssakausi lisää syksyllä oireilua ja siten testaustarvetta.

Tällä hetkellä testejä tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan päivässä 4 000–5000. Pullonkauloja syntyy näytteenotossa.

Kirsi Varhilan mukaan erityisesti pääkaupunkiseudulla on ollut vaikeuksia päästä testiin, ja Helsinki ja Espoo miettivät nyt parannuksia järjestelyihin. Varhilan mukaan harkinnassa on, että OmaOlo-palvelun kautta pääsisi testiin ilman erillistä lähetettä.

Karanteenisuositusta tiukennetaan

Taneli Puumalainen sanoi, että maailman pandemiatilanne on huono. Suomeen tartuntoja on tullut erityisesti Balkanin maista ja Ruotsista. Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 1,10–1,40 (90 prosentin todennäköisyysväli). Kaikkien tartuntojen kohdalla tartunnan lähde ei ole tiedossa.

Tiettyä numeerista rajaa toisen aallon alkamiselle ei ole määritelty. Tartuntojen määrä on ollut nousussa.

Ensi viikolla on määrä julkaista suositus siitä, missä tilanteissa ja minkä ikäisten kannattaa maskia pitää. Varhilan mukaan maskipakkoa ei lain mukaan voi määrätä. Suositukset voivat olla alueellisia.

Lue myös

Karanteenisuositusta tullaan myös tiukentamaan. Kotiin pitää altistuksen jälkeen jäädä aiempaa herkemmin.

Etätyösuosituksen päättymistä hän kommentoi sanomalla, että sosiaali- ja terveysministeriössä oltiin kriittisiä suosituksen poistamisesta. Hänen mielestään etätyö vähentää edelleen tartuntariskejä, esimerkiksi työntekijöiden kesken vuorotellen.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoi keskiviikkona pikaviestipalvelu Twitterissä pyytäneensä etätyösuosituksen päivittämistä.

– Asiaan palataan pian, hän kirjoitti.

Tekstiin on lisätty kommentti etätyösuosituksen päivittämisestä kello 15.45.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030