Koronapandemia vei eläkkeeltä rokottamaan
Matti ja Virpi Honkala ovat antaneet Raahen seudulla koronarokotteita tammikuusta lähtien.
Eläkkeellä olevat lääkärit Matti ja Virpi Honkala ovat antaneet Raahen seudulla jo yli 11 000 koronarokotetta vapaaehtoistyönä. He tekevät rokottamista Rotary-toimintana ja apuna on lisäksi joukko muita rotareita, jotka toimivat rokotukseen tulevien henkilöiden opastajina ja liikenteen ohjaajina.
– Pandemian vaatima rokotus on ankara rykäisy tilanteeseen, jossa ei ole laajaa reserviä, mistä voi ottaa lisää henkilökuntaa. Tiedämme, että tekijät olisi pakko ottaa muista tehtävistä, joissa ihmiset kuitenkin ovat täysin työllistettyinä, sanoo Matti Honkala.
Siispä Honkalat kysyivät, tarvitaanko vapaaehtoisrokottajia ja tarvetta oli. Tammikuusta lähtien Honkalat ovat tehneet 5–7 tunnin pituisia päiviä pari kolme kertaa viikossa.
Lisää luottamusta
Yksi syy, miksi he aloittivat vapaaehtoisina rokotteen antajina, on se, että he ovat paikkakunnalla luotettuja ja tunnettuja henkilöitä. Matti Honkala on jäänyt eläkkeelle sisätautien ylilääkärin tehtävästä ja Virpi Honkala kirurgian ylilääkärin tehtävästä. Lisäksi he ovat olleet mukana aktiivisesti raahelaisyhteisön toiminnassa muun muassa kuntayhtymän hallinnossa ja kunnalliselämässä. Matti on nyt kahdeksatta kautta kaupunginvaltuutettu ja ollut myös valtuuston puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana ja Virpi on ollut aikaisemmin kaksi kautta valtuutettuna.
– Ajattelimme, että kun olemme ottamassa ihmisiä vastaan, se lisää luottamusta rokotuksiin. Ja näin on myös ollut saamamme palautteen mukaan, sanoo Matti.
Virpi kertoo, että ihmiset ovat arvostaneet sitä, että lääkärit ovat rokottamassa ja he ovat ehtineet lyhyesti keskustelemaan rokotteista ja niiden vaikutuksista.
– Ihmiset ovat olleet tosi hyvällä tuulella, suhtautuneet positiivisesti ja kiitelleet, että jaksatte tehdä tätä työtä. Monet ovat olleet iloisia, kun saavat vihdoin odotuksen jälkeen rokotuksen.
Rokottaminen on hauskaa
Virpi ja Matti ovat nauttineet rokottamisesta ja ihmisten tapaamisesta. Työssä tapaa vanhoja tuttuja, entisiä potilaita, entisiä naapureita ja ystäviä sekä uusia raahelaisia.
– Olen saanut palautetta onnistuneista leikkauksista entisiltä potilailta, mitä ei voi lääkärin työssä saada. Lääkärin työssä, jos leikkaus onnistuu hyvin, et tapaa potilasta enää sen jälkeen. Nyt on tullut vastaan esimerkiksi ihminen, jolle olen tehnyt 30 vuotta sitten antirefluksileikkauksen ja hän kiitteli, että se pelasti hänen elämänsä, kertoo Virpi.
Suurempia vastoinkäymisiä ei ole tullut vastaan pientä säätöä lukuun ottamatta, kun prosessi koko ajan hioutuu.
– Asiat pyritään tekemään niin huolellisesti, kun pystytään, vaikka ihmisten kanssa lasketaan leikkiä, sanoo Matti.
Rokotusaikaa on noin minuutti per rokotettava ja siinä ajassa ehditään vaihtamaan muutama ystävällinen sana ja siten lievittämään mahdollista jännitystä.
Allergisia reaktioita on ollut hyvin vähän ja rokotettavat ovat olleet siinä suhteessa valveutuneita, että jos ovat saaneet aiemmin esimerkiksi influenssarokotteesta reaktion, nyt he ovat ottaneet antihistamiinia etukäteen.
– Yleinen tiedottaminen alueen asukkaille on mennyt hyvin perille. He tietävät, mitä ovat tulleet hakemaan ja sen myös saavat, sanoo Matti.