Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2012 vsk 67 s. 3457

Kolesterolimittaus ei aina vaadi paastoa

Tiina Lautala

Paasto ennen veren rasva-arvojen mittausta on yleensä tarpeeton, todetaan Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistussa kanadalaistutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan paaston pituus ei juuri vaikuta kokonais- ja HDL-kolesteroliarvoihin.

Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänteen mukaan kokonais- ja HDL-kolesterolin riippumattomuus paastosta on jo ollut tiedossa.

- Jos LDL-kolesteroli määritetään suoralla menetelmällä, paasto ei ole oleellinen, Syvänne toteaa.

LDL:n laskeminen perinteisellä Friedewaldin kaavalla voisi sen sijaan johtaa valtimotautiriskin aliarvioimiseen esimerkiksi diabeetikoilla, sillä ilman paastoa triglyseridiarvo alentaa LDL-tulosta keinotekoisen matalaksi.

Tampereen yliopiston kliinisen kemian professorin Terho Lehtimäen mukaan triglyseridipitoisuudet ovat ruokailun jälkeen korkeimmillaan noin 3 tunnin kohdalla, jolloin ne ovat juuri ehtineet imeytyä suolistosta ja kulkeutua vereen.

Lue myös

Tutkimuksessa paaston pituuden vaikutus LDL-kolesteroliin oli enintään 10 % ja triglyserideihin enintään 20 %. HUSLAB:n osastonylilääkäri Lasse Uotilan mukaan erot ovat ehkä odotettua pienempiä, mutta silti merkittäviä.

- Miksi hyväksyttäisiin tiedossa oleva jopa 20 %:n virhe? Uotila kysyy.

- Kun lipidimäärityksiä käytetään FINRISKI-laskurin mukaiseen riskinarvioon, tarvitaan ainoastaan kokonais- ja HDL-kolesteroli. Tämän voisi tehdä ilman paastoa, ellei mukaan haluta muita, paastoa vaativia kokeita kuten verensokeria, Syvänne ehdottaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030