Kohtusarkooma on edelleen harvinainen
Kohdun leiomyosarkooman ja endometriaalisen stroomasarkooman ilmaantuvuus Pohjoismaissa on ollut lähes muuttumaton 30 vuoden ajan.
Kohdun leiomyosarkooman ja endometriaalisen stroomasarkooman ilmaantuvuus Pohjoismaissa on ollut lähes muuttumaton 30 vuoden ajan, ilmenee LL Riitta Koivisto-Koranderin väitöstutkimuksesta.
Sekä kohdun leiomyosarkooman ilmaantuvuuden (0.4–0.5/100 000) että endometriumin stroomasarkooman ilmaantuvuuden (0.2/100 000) todettiin säilyneen lähes ennallaan vuosina 1987–2007. Kohdun leiomyosarkooman ilmaantuvuus oli suurinta 45–59-vuotiaiden naisten ikäryhmässä.
Kohdun leiomyosarkooman riski oli kohonnut nahkatyöntekijöiden maanviljelijöiden keskuudessa. Taudin levinneisyys, potilaan ikä, kasvaimen koko sekä synnyttäneisyys olivat yhteydessä kohtusarkoomapotilaan ennusteeseen. Estrogeenireseptori-α, progesteronireseptori ja proteiini p53 olivat yhteydessä leiomyosarkoomapotilaiden ennusteeseen.
Kohtusarkooman sairastaneiden naisten riski sairastua uuteen syöpään oli 26 % suurempi kuin verrokkiväestöllä. Suurentunut riski voi liittyä aiempiin syöpähoitoihin (säde- ja solunsalpaajahoidot), mutta taustalla saattaa olla myös syöpien yhteiset, yleiset riskitekijät, tutkija toteaa.
Kohtusarkoomat ovat huonoennusteisia ja harvinaisia gynekologisia kasvaimia: vain 3–9 % kohdun pahanlaatuisista kasvaimista on kohtusarkoomia.
Koivisto-Koranderin väitös Uterine carcinosarcoma, leiomyosarcoma and endometrial stromal sarcoma: Epidemiological, clinical and prognostic aspects tarkastetaan Helsingin yliopistossa 26.10.2012.
Kuva: Panthermedia