Ajan­kohtai­sta

Kohtusarkooma on edelleen harvinainen

Kohdun leiomyosarkooman ja endometriaalisen stroomasarkooman ilmaantuvuus Pohjoismaissa on ollut lähes muuttumaton 30 vuoden ajan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/kohtu_Panthermedia.jpg

Kohdun leiomyosarkooman ja endometriaalisen stroomasarkooman ilmaantuvuus Pohjoismaissa on ollut lähes muuttumaton 30 vuoden ajan, ilmenee LL Riitta Koivisto-Koranderin väitöstutkimuksesta.

Sekä kohdun leiomyosarkooman ilmaantuvuuden (0.4–0.5/100 000) että endometriumin stroomasarkooman ilmaantuvuuden (0.2/100 000) todettiin säilyneen lähes ennallaan vuosina 1987–2007. Kohdun leiomyosarkooman ilmaantuvuus oli suurinta 45–59-vuotiaiden naisten ikäryhmässä.

Kohdun leiomyosarkooman riski oli kohonnut nahkatyöntekijöiden maanviljelijöiden keskuudessa. Taudin levinneisyys, potilaan ikä, kasvaimen koko sekä synnyttäneisyys olivat yhteydessä kohtusarkoomapotilaan ennusteeseen. Estrogeenireseptori-α, progesteronireseptori ja proteiini p53 olivat yhteydessä leiomyosarkoomapotilaiden ennusteeseen.

Kohtusarkooman sairastaneiden naisten riski sairastua uuteen syöpään oli 26 % suurempi kuin verrokkiväestöllä. Suurentunut riski voi liittyä aiempiin syöpähoitoihin (säde- ja solunsalpaajahoidot), mutta taustalla saattaa olla myös syöpien yhteiset, yleiset riskitekijät, tutkija toteaa.

Kohtusarkoomat ovat huonoennusteisia ja harvinaisia gynekologisia kasvaimia: vain 3–9 % kohdun pahanlaatuisista kasvaimista on kohtusarkoomia.

Koivisto-Koranderin väitös Uterine carcinosarcoma, leiomyosarcoma and endometrial stromal sarcoma: Epidemiological, clinical and prognostic aspects tarkastetaan Helsingin yliopistossa 26.10.2012.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030