Kohti parempaa Valveri-rekisteriä
Helmikuussa terveydenhuollon palveluntuottajien ja itsenäisten ammatinharjoittajien pitää jättää toimintakertomuksensa valvoville viranomaisille. Valvira vakuuttaa, että toimintakertomuksen jättäminen tulee olemaan edellisvuotta sujuvampaa.
Helmikuussa terveydenhuollon palveluntarjoajien ja itsenäisten ammatinharjoittajien pitää jättää toimintakertomuksensa valvoville viranomaisille. Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontavirasto Valvira vakuuttaa, että toimintakertomuksen jättäminen tulee olemaan edellisvuotta sujuvampaa.
Tiedot kerätään uusittuun Valveri-rekisteriin. Lääkärilehti kirjoitti vuonna 2011 tuolloin käytössä olleen Ysteri-rekisterin ongelmista. Rekisteri oli kankea ja sen tiedoissa oli runsaasti virheitä. Valveri-rekisteriä oltiin ottamassa käyttöön, mutta pelkona oli, että resurssien puutteessa Ysteri-rekisterin virheitä ei saada korjattua uuteenkaan järjestelmään.
– Valveri-rekisteri on teknisesti huomattavasti kehittyneempi ja käyttäjäystävällisempi. Sisällössä on kuitenkin yhä virheitä, joskin vähemmän kuin ennen. Tietojen korjaamiseksi on tehty paljon töitä, sanoo tietojohtaja Olli Nylander Valvirasta.
Nylanderin mukaan virheet johtuvat siitä, että kyseessä on hyvin vanha rekisteri, johon on tullut tietoja monelta taholta.
– Meillä on käynnissä tiedon laatuhanke yhdessä aluehallintoviranomaisten kanssa. Rekisterin tiedot saadaan ajan tasalle vähitellen.
Vanhentunut lainsäädäntö hankaloittaa uudistusta
Terveydenhuollon palveluntuottajien valvonta kuuluu aluehallintovirastoille ja Valviralle, itsenäisten ammatinharjoittajien valvonta aluehallintovirastoille. Molemmat käyttävät samaa Valveri-rekisteriä, jota Valvira ylläpitää. Helmikuun alkupuolella viranomaiset alkavat jälleen pyytää edellisvuoden toimintakertomuksia. Tänä vuonna toimintakertomuksen voi jättää toista kertaa sähköisesti.
– Tällä hetkellä teemme viimeisiä tarkistuksia ja testauksia ennen kuin palvelu helmikuussa avataan.
Viime vuonna käyttäjät kritisoivat sähköisen palvelun monimutkaisuutta. Nylander vakuuttaa, että kritiikkiä on kuunneltu ja ongelmia pyritty korjaamaan.
– Palvelu toimii tänä vuonna paremmin kuin viime vuonna ja kehitystyö jatkuu edelleen.
Nylander kertoo, että osana tiedon laatuhanketta on pohdittu, mitä tietoja on tarpeen pyytää yrityksiltä ja itsenäisiltä ammatinharjoittajilta. Turhia kohtia on karsittu. Ongelmana on, että vanhentunut lainsäädäntö velvoittaa selvittämään tietoja, joilla ei tänä päivänä ole merkitystä.
– Lainsäädäntö siis kaipaa uudistamista, mutta se ei tapahdu käden käänteessä, Nylander toteaa.
Nylander muistuttaa, että palaute auttaa poistamaan rekisterin virheitä. Aiemmin oli ongelmana, ettei esimerkiksi lopetusilmoitus välttämättä ollut välittynyt rekisteriin. Tällaisia ongelmia ei pitäisi enää olla.
– Rekisterissä voi vielä olla henkilöitä, jotka eivät sinne kuulu. Toivottavasti he ottavat omaan aluehallintovirastoonsa yhteyttä toimintakertomuspyynnön saatuaan, niin saamme rekisterin mahdollisimman pian ajan tasalle, Nylander sanoo.
Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia