Kliininen tutkimus kohtaa perustutkimuksen Meilahden uudessa Biomedicumissa
Äskettäin käyttöön vihityn lääketieteen uuden opetus- ja tutkimuskeskus Biomedicumin päämääränä on luoda hyvät olosuhteet kliinisten- ja perustutkijoiden yhteistyölle. Tätä tarkoitusta varten Biomedicumiin on valittu kuusi suurta tutkimusohjelmaa viideksi vuodeksi. Ulkopuolisen arvioinnin perusteella valitut ohjelmat käsittävät kardiovaskulaariset riskitekijät, kehitys- ja lisääntymisbiologian, molekyylilääketieteen, molekyyli- ja syöpäbiologian, neurotieteet sekä rationaalisen lääkekehityksen verisuonitautien hoitoon.
- Yksinäiset tutkijat ovat muuttuneet tutkimusryhmiksi ja -verkoiksi. Onnekas havainto syntyy yhä harvemmin, ja nyt luotetaan systemaattiseen päättelyyn ja etenemiseen. Vain taudin perusteiden parempi ymmärtäminen voi johtaa sen synnyn estämiseen tai sen parantamiseen. Biomedicum on suunniteltu siten, että kliiniset tutkijat ja perustutkijat kohtaavat. Arkkitehdin ratkaisuna oli lasin käyttö ja sisäpihojen suunnittelu: kukaan ei voi jäädä piiloon, ja jokainen voi löytää etsimänsä yhteistyökumppanin. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja sen kautta terveydenhuoltojärjestelmän myötävaikutus ja sitoutuminen Biomedicumiin on huomattava. HUS:n rahoitus on 24 % instituutin kokonaisrahoituksesta, ja siellä työskentelee satoja HUS:n tutkijoita, sanoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Lauri A. Laitinen Biomedicumin avajaisissa.
HYKS-instituutti Oy:n kautta organisoitu infrastruktuuri tarjoaa edellytykset syntyvien keksintöjen kaupalliselle hyödyntämiselle. Biomedicum antaa mahdollisuudet aloittelevien yritysten toiminnalle ennen itsenäisen liiketoiminnan aloittamista ja tarjoaa pohjan kaupalliselle kehittämiselle. Helsingin yliopisto, HYKS, Valtion kiinteistölaitos sekä Helsingin ja Vantaan kaupungit ovat olleet toteuttamassa Biomedicum-hanketta. Mukana on ollut myös Kansanterveyslaitos, muita tutkimuslaitoksia, säätiöitä ja teollisuutta.
Lauri A. Laitinen sanoi, että nyt täytyisi miettiä kliinisen tutkijan toimenkuvaa ja erityisesti sen pirstoutumista tutkijan, opettajan ja kliinikon tehtäviin. Aiemmin nämä tehtävät pystyi yhdistämään menestyksellisesti, mutta nykyisin on toisin.
- Sairaalan akateemisten viranhaltijoiden entistä suurempi erikoistuminen joko sairaanhoitoon, opetukseen, tutkimukseen tai hallintoon olisi Biomedicum-yhteistyötä ajatellen luultavasti paras vaihtoehto, myös HUS-yhtymän kannalta. Tällöin eritysvaltionosuuteen perustuva tutkimusrahoitus tulisi käytetyksi kaikkein kilpailukykyisimmällä tavalla, linjasi Laitinen.