Kivunhoito organisoitava alueellisesti
Kivunhoitoon tarvitaan kunnollinen alueellinen organisaatio, jottei se ole pelkästään yksittäisten työntekijöiden aktiivisuuden varassa, kuten tähän asti. Jokaiselle HYKS:n sairaanhoitoalueelle tarvitaan kipuvastaanotto ja kipulääkäri, joka konsultoi alueensa muita lääkäreitä. Myös saattohoito on keskitettävä nykyistä harvempiin sairaaloihin, joihin samalla keskitetään saattohoitoon koulutettua henkilökuntaa.
Näin sanoo syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Tiina Saarto, joka on vastikään valittu HYKS:n syöpätautien klinikan kipupoliklinikan kipulääkäriksi.
Saarto selvitti HYKS:n alueen kivunhoitotilannetta terveyskeskuslääkäreille, jotka osallistuvat Syöpäsäätiön järjestämään vuoden mittaiseen valtakunnalliseen syöpäkipukoulutukseen. Vuoden mittaisessa koulutuksessa perehdytään kivunhoidon lisäksi myös pitkälle edenneen syövän muiden oireiden hallintaan. Koulutukseen osallistuu kaikkiaan noin 80 terveyskeskuslääkäriä eri puolilta maata. Aloitusseminaarien jälkeen suurin osa opiskelusta on etäopiskelua Internetin ja sähköpostin välityksellä.
HYKS:n alueelta koulutuksessa on 24 terveyskeskuslääkäriä.
Tiina Saarron mukaan kivunhoito on HYKS:n sairaanhoitoalueista parhaiten järjestetty Peijaksen ja Jorvin alueilla.
- Näillä alueilla on kipuvastaanotot sairaaloissa ja saattohoito on suhteellisen hyvin keskitetty muutamien terveyskeskusvuodeosastojen lisäksi Vantaalla Katriinan sairaalaan ja Espoossa Puolarmetsän sairaalaan. Silti kummallakaan alueella ei ole esimerkiksi saattohoitoon erikoistunutta kotisairaanhoitoa, ja resurssit ovat muutenkin niukat, Saarto sanoo.
Helsingin suurpiirien terveyskeskussairaaloissa saattohoitopotilaiden hoitoa ei ole organisoitu, ei myöskään Lohjan, Länsi-Uudenmaan, Porvoon tai Hyvinkään sairaanhoitoalueilla, joilla ei ole kipuvastaanottojakaan.
Toisaalta Vihdissä ja Loviisassa on terveyskeskusvuodeosasto saattohoitopotilaille, saattohoitoon koulutettu henkilökunta ja saattohoitoon erikoistunut kotisairaanhoito.