Ajan­kohtai­sta

Kertakäyttöisyys vyöryy leikkaussaleihin

Kerran käytetyt ultraäänisakset suoraan roskiin? Vaativa tähystyskirurgia toi mukanaan kertakäyttöiset leikkausinstrumentit. Silti suurin osa leikkaussalien jätevuorista kertyy muusta kuin instrumenteista.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Ultra-aanisakset_uusi.jpg

Sairaalassa syntyy paljon jätettä, kaikkein eniten leikkaussaleissa. Vaikka kehittynyttä teknologiaa edustavien instrumenttien kertakäyttöisyys kuulostaa hurjalta, kertyy suurin osa leikkaussalijätteestä kuitenkin muusta kuin instrumenteista.

– Perusinstrumenteista suurin osa on edelleen monikäyttöisiä. Jätettä syntyy potilaan steriilistä peittelemisestä, leikkaustakeista, myssyistä, leikkausveitsistä, imuletkuista, kanyyleista, hengitysputkista ja leikkauskäsineistä, luettelee osastonhoitaja Irma Länkinen OYS:n keskusleikkausosastolta.

– Välillä on viisaampaakin käyttää kertakäyttöisiä tuotteita. Siksi toivoisin, että kertakäyttötuotteet voisi hävittää mahdollisimman ekologisesti, Länkinen pohtii.

Turvakulttuuri tuo kertakäytön

Perusteltua kertakäyttöisten instrumenttien käyttö on vaativissa tähystysleikkauksissa, kuten laihdutusleikkauksissa. Tähystyskirurgian vaatimia pitkälle kehitettyjä välineitä on usein vaikea tai mahdoton valmistaa monikäyttöisinä ja kerta toisensa jälkeen puhdistettavina.

Vastaavat monikäyttöiset instrumentit ovat usein ominaisuuksiltaan kankeampia, joten tähystysleikkaus sujuu helpommin ja turvallisemmin kertakäyttöisten välineiden avulla.

– Kyllä kirurgit haluavat mieluummin käyttää monikäyttöisiä instrumentteja, jos ne vain ovat kyllin hyviä, uskoo oululainen kirurgi Timo Heikkinen.

Yksi syy kertakäyttöisyyden lisääntymiseen on Heikkisen näkemyksen mukaan turvallisuuden maksimaalinen varmistaminen.

Steriloida vai ostaa uusi?

Keski-Suomen keskussairaalassa haavat ommellaan edelleen monikäyttöisillä välineillä, joita päivystyspoliklinikalle on hankittu suuri määrä. Koekäytössä on joskus ollut kertakäyttöisiä välinepakkauksia.

– Kertakäyttöisiä välineitä kuluisi todella paljon. Välineiden sterilointi ja huolto tulevat edelleen halvemmiksi kuin kertakäyttöisyys, sanoo va. osastonhoitaja Esa Alestalo Keski-Suomen keskussairaalan päivystyspoliklinikalta.

Vuosien varrella on jo totuttu siihen, että monet ennen monikäyttöiset välineet ovat nykyään kertakäyttöisiä.

– Ei nykyään enää happinaamareita tai intubaatioputkia pestä, huomauttaa Alestalo.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä pyritään hallituksen päätöksellä kestävään kehitykseen myös hankintapolitiikassa. Sairaalainsinööri Esa Särkimäki TAYS:sta uskoo, että päätös on hyvä selkänoja taistelussa turhaa kertakäyttöisyyttä vastaan.

TAYS:n leikkaussaleissa käytetään pitkälti monikäyttöisiä instrumentteja, mutta tähystyskirurgian instrumentit ja potilaiden steriilit peitteet ovat kertakäyttöisiä kuten muuallakin.

Lue juttu kokonaisuudessaan perjantaina 28.5.2010 ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Anne Seppänen
Kuva: Hanna Nousiainen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030